Новини

Ситуація з громадським транспортом у Чернігові – пояснення Управління транспорту

Управління транспорту, транспортної інфраструктури та зв’язку міської ради пояснило ситуацію, яка склалася на сьогодні з громадським транспортом у Чернігові. Нагадаємо, увечері 30 квітня в.о. Чернігівського міського голови Олександр Ломако звернувся до містян та повідомив, що у місті може зупинитися значна частина громадського транспорту. Причина – блокування оплати часткової компенсації перевізникам за здійснені в березні громадські перевезення автобусних маршрутів начальником МВА Брижинським.

-Через це 4 транспортні кампанії, які обслуговують міські маршрути Чернігова не можуть розрахуватися за паливо, кредити та лізинг, а також виплатити заробітні плати водіям та іншим співробітникам, – зазначив Ломако.

Дивіться також: Руйнація колектора на Масанах: як планують ремонтувати?

«Враховуючи надану начальником міської військової адміністрації викривлену інформацію – розповідаємо як є насправді.

Прийняття рішення про диференційований тариф в автомобільному транспорті сприяло збільшенню обороту до 15%, а  не на 20%, як повідомляють.

Виходячи зі статистичних даних-лише до 30% пасажирів оплачують проїзд готівкою, тобто за вартістю 17 грн.

Більше 70 % пасажирів сплачує за проїзд використовуючи безготівкову форму оплати.

Переважна більшість пасажирів сплачує за проїзд в автобусах 12 грн, користуючись транспортною карткою. Тобто ту саму вартість, як і раніше, – повідомили в Управлінні транспорту.

В Управлінні також відповіли на запитання, чому розмір компенсації з міського бюджету не зменшився, в порівнянні з лютим 2024 року.

«Каленарний місяць у лютому налічує менше днів, ніж у березні відповідно пробіг транспортних засобів більший.

Пробіг у лютому був меншим за пробіг у березні на 40 тис 749 км

Збільшилась кількість низькопідлогових автобусів, які підпадають під Програму компенсації, що діє у нашого місті. +6 нових автобусів .

При цьому вартість транспортної роботи в лютому 2024 складала 9 318 тис. грн.

А в березні складає 9 336 тис. грн.

При збільшенні кількості транспортних засобів, які відповідають критеріям «Програми компенсації» та при цьому при збільшенні днів у березні, що призвело до збільшення пробігу транспортних засобів – це дало можливість зберегти вартість транспортної послуги на рівні лютого 2024 року».

«Чернігів чи не найперше в Україні запровадило модель PSO, відповідно до якої підприємства-перевізники отримують з міського бюджету доплату, що становить різницю між витратами на надання транспортних послуг та обсягом власних доходів перевізника», – зазначається у повідомленні.

Приклад запровадження такої моделі можна побачити на фото.