ТОП 5Факт-новини: оперативні сюжети

Свічки пам’яті за жертвами Голодомору запалили у Чернігові

Featured Video Play Icon

Свічка в пам’ять про тих, хто помирав в страшних муках, без крихти хліба. Трагедія українського народу 32–33 років і масових штучних голодів 1921-1923 і 46-47 років назавжди залишила відбиток в нашій історії. Кожен день проведений без їжі для людей здавався вічністю. У суботу, 25 листопада, о 16 годині чернігівці зібралися біля П’ятницької церкви аби доєднатися до Всеукраїнської акції “Запали свічку” та схилити голови в скорботі під час хвилини мовчання.

Заупокійну літію за безневинними жертвами голоду відправив єпископ Чернігівський і Ніжинський Православної церкви України Антоній Фірлей.

Владика Антоній провів паралель між штучними голодоморами минулих років і повномасштабною війною нині і зазначив, що дат, коли рашисти намагалася знищити українців як націю – безліч і кожного разу методи ще більш жахливіші.

– Сьогодні ми згадуємо тисячі тих,  хто постраждав від жахливої тоталітарної системи. Вони нічим не завинили. Ні перед людьми, ні перед Богом, тому ми віримо, що Господь прийняв їх у своє наднебесне царство. І згадуючи їх згадаємо уже тисячі тих, хто віддали своє життя для того щоби ми залишилися українцями і хто зараз, на передовій боронить нашу державу. Хай Господь пошле якнайскоріше Перемогу і справедливий мир на нашу землю, а всіх тих, хто віддали своє життя хай приймає у своє небесне царство, – зазначив архієрей Чернігівської єпархії Антоній Фірлей.

Історик Сергій Бутко переконаний, українці мають винести “уроки життя” з трагедії Голодомору та не дати їй повторитися.

У людей не просто забирали хліб, все продовольство, а створювали такі умови, щоби якомога більше людей померло. Це жахлива катастрофа, яку ми досі відчуваємо, але ми витримали. Гасло цьогорічного відзначення “Пам’ятаємо. Єднаймося. Перемагаємо”, воно про те, що зміцнюємо власну державу, армію і боремося до кінця. Головний урок такий – ворог один і той же, його треба розгромити, знищити”, – підкреслив представник Інституту національної пам’яті в Чернігівській області  Сергій Бутко.

Зазначимо, у роковини Голодомору окупанти здійснили масовану атаку “Шахедами” по Україні. Під час повітряного нападу противника, силами ППО вдалося збити 74 із 75 випущених ворожих ударних безпілотних літальних апаратів. 4 з них – на Чернігівщині.