Факт-новини: оперативні сюжети

Судинна катастрофа: як розпізнати інсульт і врятувати життя

Featured Video Play Icon

Чернігівець Владислав Савенок пережив не один інсульт. Перший стався ще у 2006-му, коли він прокинувся і забув, як треба розчісуватися, писати та навіть говорити. Лікарі не встигли своєчасно надати медичну допомогу, через що чоловіку довелося довго відновлюватися в лікарні та реабілітаційному центрі.

– Вони мене привчили міряти тиск вранці і ввечері, нормально харчуватися, якщо поїли пізно, після шостої години, то, можливо, треба для розрідження крові препарати приймати. І здоровий спосіб життя: багато ходити, виконувати фізичні вправи, трошки бігати, і вірити в себе, – розповів чернігівець Владислав Савенок.

Інсульт — це гостре порушення мозкового кровообігу, що може призвести до порушення мови та пам’яті та, навіть, параліча. Щороку в Україні фіксується близько 140 тисяч таких випадків. Експерти кажуть: летальність від інсульту є досить високою — у 2021-му році цей показник склав 94,6 % на 100 тисяч людей.

– Для Чернігівської області проблема смертності від інсульту також є дуже актуальною. Показник смертності у 2020-му році, як і у 2021-му році, перевищували середній по країні і становили у 2020-му році 104,4 % на 100 тисяч населення, у 2021-му році 120,4 % на 100 тисяч населення, – повідомив генеральний директор Чернігівського обласного центру контролю та профілактики хвороб МОЗ України Олександр Чепурний.

Розрізняють два види інсультів: ішемічний, який спричиняється тромбом, та геморагічний, коли в мозку розривається кровоносна судина. І хоча, за статистикою, найбільш вразливими є люди, старші за 55, через повномасштабне вторгнення рф експерти прогнозують помолодшання інсульту на 10–15 років. Проте, є і чимало інших чинників, що негативно впливають на стан здоров’я людини й можуть призвести до серцево-судинних захворювань.

– Найважливіші фактори, які мають статистично підтверджений звʼязок із розвитком захворювання, — це передусім підвищений артеріальний тиск, захворювання серця, інфаркти міокарда, ішемічна хвороба серця, ревматичні пороки серця, миготлива аритмія, цукровий діабет, підвищене згортання крові, високий рівень холестерину, нездоровий спосіб життя, куріння, надмірна вага, малорухомий спосіб життя, – зазначив Олександр Чепурний.

Симптоми інсульту проявляються неочікувано та по-різному. Аби врятувати людину, вкрай важливо розпізнати інсульт якомога швидше і надати невідкладну медичну допомогу впродовж 4,5 годин, кажуть в центрі контролю та профілактики хвороб. Запам’ятати його ознаки легко завдяки спеціальній абревіатурі — «МОЗОК».

М — мовлення: мовлення порушене, не чітке, присутнє перекручування слів, а також не розуміння мови. О — обличчя: при усмішці може бути опущена одна сторона обличчя, відсутня симетрія. З — запаморочення: втрата свідомості, надзвичайно сильний головний біль. О — очі: раптово не чіткий зір одним або обома очима. К — кінцівки: раптова м’язова слабкість, – пояснив Олександр Чепурний.

Більшість людей, які перенесли інсульт, не можуть повернутися до повноцінного життя — у них залишаються різні форми інвалідності. За словами Олександра Чепурного, у 80 % випадків йому можна запобігти. Треба лише ретельно дбати про свій організм.

Знати й контролювати свій артеріальний тиск, займатися фізичними вправами — 20–30 хвилин помірного фізичного навантаження 5 разів на тиждень знизить ризик інсульту; підтримувати здорову вагу тіла, їсти більше свіжих фруктів та овочів, знизити свій холестерин, контролювати рівень цукру в крові, відмовитись від куріння і вживання алкоголю, – підкреслив Олександр Чепурний.

Зазначимо, починаючи з 2006-го року, 29-те жовтня є Всесвітнім днем боротьби з інсультом. У цей день у світі проводяться заходи, спрямовані на підвищення обізнаності населення щодо профілактики інсульту, ознак хвороби та переваг передчасного доступу до невідкладної медичної допомоги.