НовиниТОП 5Факт-новини: оперативні сюжети

Сучасне обладнання для реабілітації воїнів з’явилося в міській лікарні Чернігова

Featured Video Play Icon

Другий тиждень військовослужбовець Анатолій проходить лікування у відділенні фізичної та реабілітаційної медицини Чернігівської міської лікарні № 2. Під час виконання бойового завдання чоловік отримав поранення руки та ноги. Відновлювати функції правої верхньої кінцівки захисникові допомагає новітнє обладнання, яке цьогоріч з’явилося у медичному закладі. На вигляд воно як роборука. Боєць розповідає, за цей короткотривалий час відчув результат.

Потихеньку розробляємо. Легше, звісно, і руку зжимати, і розжимати. Нормально, – розповів військовослужбовець Анатолій.

Коли ми виділяли кошти, то наша мета була щоби хлопці, які отримують травми поверталися максимально швидко, могли адаптуватися, повернутися до більш-менш нормального життя. Це те мінімально, що громада може зробити як подяка вам за внесок у оборону України. І вам дякую, за таке, що надається допомога. Тримайтеся! , – підкреслив в. о. Чернігівського міського голови Олександр Ломако.

Ще минулого року одним із пріоритетів міста визначили – створення якісних умов реабілітації. На закупівлю цього унікального устаткування, що вже слугує людям, з міського бюджету спрямували понад 70 мільйонів гривень. Нині придбане обладнання дозволяє медикам стверджувати, що відділення одне з найкращих в Україні.

Я розумію, що користується попитом воно й серед не тільки військових, а й інших людей. І це правильно, і я задоволений тим, що побачив, я хочу подякувати колективу лікарні, і я хочу сказати, що це обладнання, яке ми купили, воно одне з найкращих, можливо, найкраще зараз в Україні, – зазначив Олександр Ломако.

Хочемо подякувати за розуміння і ту підтримку, яку ви здійснюєте для нас, тому що в дійсності без того обладнання нам би було працювати вкрай складно. І ми бачимо результат цих занять, цього відновлення, тому що в дійсності люди говорять, пацієнти наші, що воно допомагає, – сказала завідувачка відділення фізичної та реабілітаційної медицини КНП «Чернігівська міська лікарня № 2» ЧМР Ольга Федорова.

Залежно від складності хвороби, на обладнанні пацієнти займаються 1–2 рази на день, за спеціально розробленою програмою. Працює як із військовими, так і цивільними команда лікарів різного фаху, за необхідності і психолог. Більшість занять мають ігрову форму імітації тієї чи іншої ситуації. Як от керування автомобілем.

Можна використовувати як сидячі, як зараз, так і стоячи. Використовується при порушеннях рівноваги, унаслідок хвороб, у людей похилого віку, після неврологічних хвороб, травматології, – пояснив асистент фізичного терапевта КНП «Чернігівська міська лікарня № 2» ЧМР Олексій Василенко.

Серед нового у лікарні і апарат, який доводить – всі процеси відбуваються у головному мозку. Відтак, спочатку знімається зображення здорової руки, а потім пристрій самостійно генерує її рух на відео. І вже під час заняття, коли лікар тримає паралізовану кінцівку пацієнта – відчуває скорочення м’язів, тобто недієздатна рука намагається відтворити рухи здорової. Зазначимо, лікування у відділенні реабілітації є безоплатним, лише потрібно мати направлення від свого лікаря. Всі витрати покривають пакети Національної служби здоров’я України. Враховуючи реалії сьогодення, коли захисникам та захисницям нерідко доводиться долати складний шлях лікування та подальшого відновлення після поранення, у медзакладі створили умови для комфортного перебування. Лікарі закликають людей, зокрема військових, демобілізованих, звертатися за допомогою.

Приходьте, будь ласка, без ніяких документів, ми все вам допоможемо тут зробити на місці, щоб у вас за це не боліла голова. Крім того, і наші юристи, і наші соціальні працівники теж допоможуть вам у будь-яких питаннях, які виникають у вашому житті. Апаратура унікальна, вона вам дійсно допоможе. Це 100 %, – підкреслив генеральний директор КНП «Чернігівська міська лікарня № 2» Владислав Кухар.

Ведеться робота з ремонту відділення і в третій лікарні. Вона має завершитися наступного року. Медичний заклад також наповнять інноваційним обладнанням аби для поранених на фронті дівчат та хлопців, послуги реабілітації були максимально доступними і вони могли якомога скоріше повернутися до повноцінного життя.