Факт-новини: оперативні сюжети

Кір: чи очікується в Чернігові спалах хвороби?

Featured Video Play Icon

Перший випадок за п’ять років захворювання на кір. З приводу цього на прес-брифінгу зібрались фахівці, які наголосили: хвороба передається повітряно-крапельним шляхом та є заразною. Єдиний спосіб запобігти ускладненню хвороби – зробити щеплення.

Кір – це інфекційне захворювання, яке досить таки контагіозне, тобто має високу здатність цей вірус при потраплянні до організму людини 9 чоловік із 10 до яких він потрапив, у них обов’язково він проявиться. Кір характеризується циклічністю. Періодичність цих спалахів в Україні і, в принципі, у світі це орієнтовно 4-5 років, – говорить Артем Ярошенко, заступник генерального директора Чернігівського обласного центру контролю та профілактики хвороб 

На прес-брифінгу з приводу кору розповіли про програму, що створена для дітей, які перебували за кордоном або на деякий час виїжджали до інших областей. Вони можуть зробити щеплення, коли повернуться на постійне місце проживання. Вакцину вже доставили в Чернігів у кількості понад 14 тисяч доз, за кілька днів вона буде доступна для населення. До вересня місяця планують провакцинувати всіх дітей, адже без щеплення до навчального процесу дітей не допустять

Я думаю, що в практиці це буде швидко. Тим більше, що ми уже на даний момент забезпечені усім необхідним спеціалізованим обладнанням для логістики, для зберігання даних вакцин. Тобто це на самих сучасних рівнях з усіма моніторингами, де можна відстежити температурний режим з яким вакцина була привезена, – розповідає Олександр Бубирь, завідувач відділу імунопрофілактики Чернігівського обласного центру контролю та профілактики хвороб.

Це живий комбінований препарат проти вірусу кору, паротиту та краснухи, який виробляється у США. За словами медиків охоплення по вакцинації за перше півріччя 2023-го року становить 40% для однорічних дітей та 33% для шестирічних. 

По плану дітей на рік, на цей, 23-й провакцинувати близько 7-ми тисяч. За підрахунками додатково потреба вакцинації, які упущені були, це майже така сама цифра, – зазначає пан Олександр.

Як зазначають фахівці, ускладнення хвороби може проявитись навіть через декілька років. Наразі вже спостерігаються перші випадки прояву паненцефаліту. Тому будуть проведені додаткові навчання у медичних та освітніх закладах щодо небезпеки захворювання на кір.