НовиниФакт-новини: оперативні сюжети

Стати наставником: Як допомогти дітям-сиротам

Featured Video Play Icon

Кожна небайдужа людина  в змозі допомогти  дитині, що позбавлена батьківського піклування, обрати професію  та  відчути необхідну підтримку у житті. Саме у цих питаннях таким дітям  допомагають мудрі порадники та помічники-наставники. Вони вчать дитину вирішувати повсякденні проблеми,  комунікувати з оточенням та адаптуватися до реальності, яка чекає на них  після  інтернату.

Стати наставником і  зробити благодійну справу – не складно, але не кожному це вдається. Одного бажання тут замало, перш за все, потрібно усвідомлювати, що це велика відповідальність перед дитиною.

На Чернігівщині в інтернатах проживають близько 2000 дітей. Багато з них не мають елементарних життєвих навичок, вони не мають людини, якій могли б довіритися. Тож, фахівці центру соціальних служб наголошують, що саме наставництво – це той  дієвий інструмент, який допоможе таким дітям. 

Протягом двох років  в обласному центрі вже 2 групи пройшли навчання з підготовки наставників. Потенційні кандидати  проходять  як теоретичний курс, так і практичний.

Чернігівець Максим Андрущенко ділиться власним  досвідом. Вже третій рік він є наставником. Спілкується, допомагає  і підтримує двох хлопців, які за цей період стали для нього рідними.

Чоловік каже, жодного разу не пошкодував, що долучився до наставництва і став наставником. Зізнається, спершу, звичайно було страшно, нині ж чоловік не уявляє  життя без підопічних. Його повністю підтримує і дружина.

Наразі, разом з Максимом  офіційно наставниками є 14 осіб в області, серед них семеро чернігівців, які вже змінюють життя дітей-сиріт на краще. Та це  тільки початок, кажуть у Чернігівському міському центрі соціальних служб для сім’ї. Тут сподіваються, бажаючих цього річ побільшає.