Факт-новини: оперативні сюжети

Статус дитини, яка постраждала внаслідок воєнних дій: що це та навіщо?

Featured Video Play Icon

Статус дитини, яка постраждала внаслідок воєнних дій та збройних конфліктів можуть отримати чернігівці, яким на момент 24-го лютого минулого року ще не виповнилося 18-ти. На початку червня Кабмін розширив перелік територій, юні мешканці яких мають право на цей статус. Чернігів, що торік пережив облогу рашистів, також потрапив до цього списку.

І якщо діти постраждали, зазнали фізичного насильства, психологічного насильства, сексуального насильства, були вивезені в полон примусово, або приймали участь у роботі збройних формувань, – говорить Олена Зінченко, начальниця управління у справах дітей ЧМР.

В Чернігові оформленням статусу дитини, яка постраждала внаслідок воєнних дій та збройних конфліктів займається управління у справах дітей міської ради. Батьки або законні представники мають принести сюди пакет документів, зокрема підтвердження тих негараздів, які пережили дітлахи. Аби не стояти в чергах, можна попередньо записатися телефоном, знайти його можна на сайті міської ради.

А основними документами для всіх є свідоцтво про народження дитини перш за все, документи на законного представника – маму, тата, бабусю – також документ, що посвідчує особу і обов’язково витяг з реєстру територіальної громади, де зазначено, з якого часу дитина зареєстрована на даній території, -зазначає пані Олена.

За словами Олени Зінченко, всі 43739 дітей, які були зареєстровані у Чернігові перед російським вторгненням, мають право на статус постраждалих внаслідок воєнних дій та збройних конфліктів.

Якщо навіть діти виїхали на час бойових дій з Чернігова, вони були змушені залишити свої домівки саме тому, що почалась війна. Інші діти, які перебували тут – ви самі розумієте, що тут було, і вони зазнали психологічних травм. Діти, які народились після 3-го квітня в Чернігові вже права на цей статус не мають, – розповідає Олена Зінченко.

Наразі до управління подали документи 89 заявників. Як пояснила Олена Зінченко, поки що цей статус не дає ніяких пільг чи переваг. Але в майбутньому, можливо, держава надаватиме допомогу тим, хто його має, як це сталося раніше зі статусом дитини війни.