НовиниТОП 5Факт-новини: оперативні сюжети

Спасо-Преображенський собор Чернігова відкрили для відвідувачів

Featured Video Play Icon

Вперше Гімн нашої країни прозвучав у стінах Спасо-Преображенського собору. Знаково, що у День Конституції перша святиня Чернігова з 1000-річною історією відкрилася для відвідувачів, як музей.

-Це дуже добре, що подальша доля собору буде базуватися на форматі Софійського собору. Це вже європейський зразок. Я таке зустрічала у Франції, в Італії. Вони давно практикують такі речі – сполучення і світського, і духовного. І це ще більше приваблює людей. Дотичність до духовності, до краси, до історії власне, – зазначає поетеса, громадська діячка Надія Галковська.

Під час урочистого заходу заповідник “Чернігів стародавній” презентував свинцеву печатку князя Святослава Ярославича. Саме за часів його правління в Чернігові було завершено будівництво Спаського собору. Печатку знайдено на Чернігівщині у Мені. Подарував її нашому заповіднику колекціонер Олексій Шереметьєв.

Найбільша винятковість цієї печатки саме в зображенні. По-перше, це найдавніша з печаток, які збереглися до сьогодні. По-друге, кожен князь на звороті визначав, що намалювати. Святослав хотів вивищити свою владу і тому вирішив зробити цю печатку на кшталт імператорської. Зобразивши себе, як на візантійських монетах зображували себе імператори, на повний зріст у візантійському вбранні, – розповіла заступниця генеральної директорки Національного заповідника “Чернігів стародавній” Інна Непотенко.

Цей унікальний артефакт, виготовлений в найкращих традиціях Русько-Візантійського мистецтва, експонуватиметься в соборі ще в суботу. Після цього печатка сина Ярослава Мудрого поповнить колекцію “Чернігова стародавнього”.