НовиниТОП 5Факт-новини: оперативні сюжети

Соціальна перукарня запрацювала у Чернігові: кому безоплатно роблять зачіски?

Featured Video Play Icon

Ранок, а перукарка Лариса вже працює на повну. До приміщення Чернігівської міської організації Червоного Хреста сходяться відвідувачі. Хто за чим: підстригти кінчики волосся або кардинально оновити зачіску.  Майстриня розповідає, цю справу почала опановувати задовго до повномасштабного вторгнення, але пізніше полишила через сімейні турботи. Зараз змогла повернутися до улюбленого ремесла та вдало поєднала його з волонтерством.

Десь більше року працювала волонтером, а потім у нас з’явилася перукарня. Є така можливість, бажання є, і мені це подобається. Я ще хочу навчатися на колориста., – розповіла волонтерка, перукарка Лариса.

Понад місяць на базі організації діє соціальна перукарня, за цей період тут вже прийняли десятки клієнтів. Безоплатні послуги передусім надають людям із довідками ВПО, тим, чиє майно постраждало внаслідок бойовий дій та особам з інвалідністю. Прийшла причепуритися і чернігівка Валентина. Каже, про ініціативу дізналася з соцмереж та одразу записалася.

Я вирішила спробувати, подивитись, як працюють тут дівчата, щоб порекомендувати ще комусь. Мені дуже сподобалось обслуговування. Дівчата привітні, все добре. Роблять стрижки гарні. Прийду ще, буду своїм друзям рекомендувати, щоб приходили. Своїм літнім сусідам, які є у мене там, де я живу, – каже відвідувачка соціальної перукарні Валентина.

Представники Червоного Хреста створили проєкт та одержали грант у розмірі трьохсот п’ятдесяти тисяч гривень. Як розповіла голова організації Олена Лазаренко, за ці кошти вони закупили чотири оснащених робочих місця. Інструменти, косметичні засоби, прилади для дезінфекції – усе це слугує для комфорту та безпеки відвідувачів перукарні. Прийти сюди можна щосереди за попереднім записом, проте невдовзі стане можливим і щоденне відвідування.

Сьогодні наша соціальна перукарня розташована в цій кімнаті, але ми плануємо два повноцінних робочих місця розташувати в іншому приміщенні, це буде два повноцінних робочих місця, які будуть працювати кожного дня, можна буде прийти просто звернутися, можна буде за попереднім записом, телефони нашої організації є на сторінці у Фейсбуці, – зазначила голова Чернігівської міської організації товариства Червоного Хреста України Олена Лазаренко.

Також волонтери-перукарі виїжджають додому до своїх підопічних з інвалідністю та літніх людей.  Крім того, ще декілька робочих місць організація передала Чернігівському реабілітаційному центру №2. Там діти з особливими потребами під пильним наглядом фахівців одержують профорієнтаційні навички, аби у майбутньому стати справжніми стилістами.