Новини

Сонячне затемнення – 14 жовтня: як подивитися “вогняне кільце” в Україні

Сьогодні, 14 жовтня,  жителі Землі матимуть змогу спостерігати друге й останнє цього року сонячне затемнення. Це буде так зване кільцеподібне затемнення.

Що таке кільцеподібне сонячне затемнення 

Кільцеподібне сонячне затемнення в жовтні називають однією з найочікуваніших астроподій року – його зможуть побачити понад 32 млн. людей на планеті, а понад 1 млрд. людей спостерігатимуть цього дня часткове сонячне затемнення. 

Кільцеподібне сонячне затемнення настає, коли Місяць проходить між Землею і Сонцем у момент свого апогею або близько до нього (тобто, перебуває на найбільшій відстані від Землі). Унаслідок цього супутник Землі не може повністю закрити собою Сонце – у момент затемнення ми бачимо світле яскраве кільце навколо місячного диска. Саме тому таке сонячне затемнення ще називають “вогняне кільце”. Відбувається воно раз на 1-2 роки.

Наступне таке затемнення буде 2 жовтня 2024 року, але його побачать тільки жителі Чилі та Аргентини.

Коли буде сонячне затемнення в жовтні 2023 року – точний час і де спостерігати 

Затемнення Сонця в жовтні 2023 року зможуть побачити велика кількість людей на планеті над Північною, Центральною та Південною Америкою – у деяких частинах США, Мексики, Гватемали, Колумбії, Бразилії та багатьох інших країнах.

Кільцеве сонячне затемнення починається в Орегоні о 09:13 за місцевим часом (19:13 за київським часом), проходить через Каліфорнію, Неваду, Юту, Нью-Мексико і закінчується в Техасі о 12:03 за місцевим часом (20:03 за київським часом).

В Україні сонячне затемнення у 14 жовтня 2023 року можна буде спостерігати лише онлайн — під час прямої трансляції на Youtube-каналі NASA

Наступного разу “вогняне кільце” з’явиться над обрієм вже наступного року — 2 жовтня 2024-го. Затемнення можна буде спостерігати з Тихого океану, південних частин Чилі та Аргентини.

Що не можна робити в сонячне затемнення – поради лікарів та астрологів

Перша заборона під час будь-якого сонячного затемнення – на нього не можна дивитися неозброєним оком. “Озброюватися” слід спеціальними окулярами для затемнень (звичайні сонцезахисні не підійдуть) або світлофільтрами. 

Цього разу дивитися на затемнення неозброєним оком українцям не загрожує, проте вплив цієї астрологічної події буде відчутним. Подібні астрономічні явища позначаються на почуттях і вчинках людей: спокійні раптом стають дуже активними, енергійні – навпаки, млявими.