Новини

День літнього сонцестояння: скільки годин триває найдовший день в Україні

День літнього сонцестояння — унікальна подія, яка здавна має в Україні свої особливості і традиції.

Літнє сонцестояння – це найбільш сонячний день і найкоротша ніч у році. Після цієї події дні почнуть поступово скорочуватися, а ночі – збільшуватися. Літнє сонцестояння у наших предків-слов’ян мало безліч звичаїв та повір’їв, які українці пам’ятатимуть досі.

Читайте також: Нацбанк штрафуватиме банки та обмінники за відмову приймати “старі” долари

Що таке літнє сонцестояння

Літнє сонцестояння – це день, коли сонце в північній півкулі знаходиться в найпівнічнішій точці свого руху. Спостерігачеві здається, що воно рухається весь день. У південній півкулі в сонцестояння сонце навпаки знаходиться в південній точці.

У північній півкулі з цієї події починається справжнє астрономічне літо, а в південній – астрономічна зима.

Літнє сонцестояння 2023 – дата події

У північній півкулі в 21 столітті сонцестояння влітку настає 20 або 21 червня. Цього року літнє сонцестояння відбудеться 21 червня 2023 року. Схід Сонця по Києву настане о 04:47, захід – о 21:14. День триватиме 16 годин 26 хвилин, а ніч – всього 7 годин 34 хвилин.

У різних країнах літнє сонцестояння має різні традиції. У деяких народів свято за датою не збігається з астрономічною подією та може мати іншу назву. В Україні свято, присвячене літнього сонцестояння, називається Івана Купала.

Що потрібно робити у день літнього сонцестояння

День літнього сонцестояння вважався серед наших предків особливо містичним і таким, який відрізняється від інших сильною енергетикою. Навіть сьогодні езотерики стверджують, що в цю дату краще вставати на заході сонця, коли енергетика перебуває на найвищому рівні. Також у цей період можна загадувати бажання, які обов’язково збудуться.

Щоб привернути прихильність Сонця, варто носити яскраві кольори (помаранчевий, червоний, жовтий). Навіть якщо в вашому гардеробі важко знайти одяг таких відтінків, завжди можна додати до образу золоті прикраси чи інші деталі.

Це день позитивної енергетики, тому лаятися, кричати і підвищувати голос не варто.