Новини

Осетровий Супермісяць: 1 серпня українці зможуть побачити унікальне астрономічне явище

У ніч з 1 на 2 серпня жителі Землі зможуть спостерігати астрономічне явище «осетровий супермісяць». Це унікальний супермісяць, під час якого наш супутник світитиметься дуже яскраво. Пік припаде з 20.30 за київським часом.У цей момент Місяць буде в знаку Водолія. Належність до осетрів космічному явищу приписують через гігантські розміри.

Про це повідомляє The Guardian

Читайте також: На Чернігівщині з Десни дістали тіло чоловіка, який потонув 30 липня

1 серпня супутник Землі опиниться на відстані 357 530 км від планети (у порівнянні з 384 400 км зазвичай). У цей час Місяць виглядатиме більшим та яскравішим ніж зазвичай, а також може набути рожевого й жовтого відтінку.

Це буде другий з чотирьох «супермісяців» 2023 року — перший можна було спостерігати у ніч проти 3 липня. Повний місяць у серпні називають «осетровим» на честь найбільшої риби Північної Америки — осетра, багато якої водиться у Великих озерах Північної Америки у цей час.

Наступний «супермісяць» — «Блакитний» — можна буде побачити 30 серпня. Тоді супутник перебуватиме на найближчий дистанції від Землі — 357 344 км.

Попри назву, він не має нічого спільного із блакитним кольором. Оскільки рік на Місяці триває менше за земний, кожні два-три роки трапляється додатковий, 13-й, повний місяць, який не відповідає звичайній «схемі імен».

Востаннє в цьому році жителі Землі зможуть спостерігати «супермісяць» у ніч проти 29 вересня. Тоді Місяць перебуватиме на відстані 361 552 км від Землі.  

Вчені зазначають, що в наступному році будуть всього дві дати, коли можна буде побачити «супермісяць» — 18 вересня та 18 жовтня 2024 року.

Чому бувають «супермісяці»?

«Супермісяці» виникають через те, що орбіта Місяця навколо Землі є еліпсом, а не ідеальним колом. Тому Місяць має точки, в яких він ближче до Землі, і точки, в яких він знаходиться далі. 

Однак саме явище «супермісяць» відбувається лише тоді, коли збігаються два явища: настання повного Місяця і розташування Місяця у найближчому до Землі місці.

«Супермісяці» зазвичай приблизно на 14% більші за звичайні повні та на 30% яскравіші. Однак для більшости людей буде важко помітити різницю.