ТОП 5Факт-новини: оперативні сюжети

Скорочення фінансування Нового Чернігова: як медійники України коментують ситуацію

Featured Video Play Icon

Медійники України підтримують «Новий Чернігів» та свободу слова, а дії начальника МВА сприймають як тиск на журналістів. 4 червня Дмитро Брижинський одноосібним рішенням скоротив фінансування міського телеканалу «Новий Чернігів» на 3 мільйона 452 тисячі гривень. Сума на цілих 5 місяців забезпечення сталої роботи медіакомпанії, і лише на захищені статті видатків. Нині ситуація на слуху медіа-спільноти по всій країні. Очільники телеканалів, журналісти одноголосно говорять, що дії, які спрямовані на те, аби поставити під загрозу функціонування телеканалу з понад 30-річною історією, який безперебійно працює в прикордонному з країною агресором Чернігові — точно не в підтримку українців, а лише на користь ворогу.

– На сьогодні взагалі мені дивні такі рішення будь-яких органів місцевої або державної влади пов’язані з тим, аби якимось чином унеможливити роботу засобів масової інформації. Особливо це стосується того, що ми зараз знаходимося в стані війни. І якщо говорити про те, яким чином діє наш ворог, то для росії інформаційна складова одна з ключових у цій війні. Якщо громада не хоче, аби їх мозок захопили вороги своїми вкидами й ІПСО, різними фейками, то вони мають теж сказати своє слово. Громадські організації, ініціативні групи мають протистояти тому, аби засіб масової інформації був закритий. Адже ми ж маємо розуміти, що попит на інформацію у зв’язку з тим, що там закриється будь-який засіб масової інформації, У цьому разі ми говоримо про «Новий Чернігів», попит на інформацію не зменшиться. І повірте мені, ворог на сьогодні вкладає сотні мільярдів доларів саме в інформаційну боротьбу. І ворог знайде спосіб для того, щоб зайти в Чернігів своїми ресурсами, – зазначила директорка телеканалу «Студія «МИГ» м.Южне, Одеська область Ольга Годовенко.

«Тривожним дзвіночком» цю ситуацію називає генеральний директор Івано-Франківського телеканалу «Галичина» Ігор Дебенко. Він зазначає, що в їхньому регіоні такі дії, коли одноосібним рішенням скорочується фінансування медіа всієї громади — є неприпустимим.

– Те, що не відбувається жодних зустрічей, і станом на сьогодні, то що ми спостерігаємо з медіа, з профільних сайтів, з того ж «Детектор медіа», я розумію, що діалогу немає і якщо його немає, то проблема вочевидь не в телеканалі, не в журналістах, а є щось інше. Ми розуміємо — є нормальний бюджетний процес, є нормальне бюджетне планування, і якщо кошти були виділені, зараз просто так брати і приймати фактично одноосібно, наскільки я розумію, рішення і забирати де-факто повністю фінансування з телеканалу на наступні 5 місяців… Воно сприймається складно. Підтримую і журналістів, і весь колектив, і керівника телеканалу «Новий Чернігів» у цій ситуації. Оскільки надзвичайно важливо сьогодні взагалі зберегти колектив, зберегти медіа, – сказав генеральний директор телеканалу «Галичина» Ігор Дебенко.

Не із чуток знає важливість локальних медіа в умовах війни й колишня керівниця Маріупольського телеканалу ТВ7, а нині менеджерка онлайн-медіа «Точка Сходу» Анна Овчаренко.

Я в колишньому керівниця Маріупольського телеканалу. Цей телеканал був релакований. Ми виїхали з Маріуполя і ми на той момент не мали нічого взагалі.Але все, телеканал не закрили, він досі працює. Зараз є розгалужена система і, власне, сама суть регіональних медіа, вони зараз мають надзвичайне значення не тільки для громади власного міста, а і взагалі, у принципі, для національного рівня, – зауважила керівниця онлайн-медіа «Точка Сходу» Анна Овчаренко.

Одноосібні рішення Дмитра Брижинського називає протизаконними.

Він не може приймати такі рішення без участі громади. Це порушення свободи слова, це дискримінація медіа, можна сказати. Я вважаю, що такі дії були зроблені незаконно… Що такі дії були вчинені з корисливих мотивів. І, власної зацікавленості в тому, щоби це медіа не працювало, – додала керівниця онлайн-медіа «Точка Сходу» Анна Овчаренко.

Свою підтримку телеканалу висловила й Національна спілка журналістів України. Цитуємо дії начальника Чернігівської міської військової адміністрації дійсно є обурливими та необґрунтованими, адже під час повномасштабної війни, в умовах якої вимушені жити українці, саме вітчизняні медіа є тим рупором правди, що може поширювати та доносити не викривлену ворогом інформацію, а також всебічно висвітлювати останні події в регіоні.

Нагадаємо, раніше колектив телеканалу «Новий Чернігів» публічно звернувся Дмитра Брижинського — припиніть цей тиск, включно з незаконним обмеженням фінансування. Не ви є засновником телеканалу, не вам його й закривати та позбавляти чернігівців доступу до інформації.