НовиниФакт-новини: оперативні сюжети

Скандал з гуманітаркою: підприємиця заявляє про травлю в інформресурсах, тиск та погрози від ОВА

Featured Video Play Icon

Пустила представників ОВА на приватні склади без жодних документів та надала площі під зберігання гуманітарної допомоги, натомість, коли намагалася все упорядкувати та оформити офіційно, а за кілька місяців попросила забрати продукцію та роздати людям, аби вона остаточно не зіпсувалася, зокрема і особисто зверталася до В’ячеслава Чауса – отримала травлю на інформаційних ресурсах, погрози і тиск. З таким зіткнулася підприємниця Вікторія Висовень, яка не побоялася публічно розповісти про ситуацію з гуманітарними вантажами на своїх складах, що ще у березні зайняла військова адміністрація. Каже, частина з них тут лишається і до сьогодні, щоправда, приблизно 5% від обсягів квітня-травня.

Нагадаємо, ще в середині серпня тут стояло з пів тисячі коробок з дитячим харчуванням, консервами, крупами та борошном, в багатьох з яких спливали чи закінчилися терміни споживання, але які так і залишалися гнити. Крім того, за словами Вікторії, у інших підприємців-орендарів позникали елітні продукти – дорогі сорти сиру, риби та м’яса, а на одній з камер, де нібито зберігалися особисті речі В’ячеслава Чауса, без відома власниці був замінений замок. Насправді, там була така ж гуманітарка. Підприємниця зазначає, попри численні звернення до ОВА, з ними так і не було укладено ніякого договору, відповідно не вівся облік продукції. При цьому на об’єкт неодноразово викликали поліцію, з’явилися погрози наприклад мобілізувати працівників, було безпідставне відключення електроенергії на кілька днів тощо. Тому на початку вересня вона заявила у правоохоронні органи щодо зловживання представників ОВА на гуманітарній допомозі та тиску на підприємців, а також звернулася до ЗМІ.

Вікторія Висовень каже, в цей же час на одному з інформаційних ресурсів, які вона відповідно пов’язує з очільником ОВА В’ячеславом Чаусом, почали з’являтися неправдиві публікації зі звинуваченнями її у зв’язках з країною-агресоркою з метою дискредитувати як власницю бізнесу та відволікти увагу чернігівців від скандалу з гуманітаркою.

27 вересня пані Вікторія вкотре звернулася з листом до В’ячеслава Чауса зі сподіваннями, що він розбереться із ситуацією, а також забере решту вантажу, поки його ще можна віддати тим, хто цього потребує. На її переконання те, що нині відбувається довкола гуманітарної допомоги, можна прирівняти до державної зради.

Додамо, що Головне управління Національної поліції в області відкрило кримінальне провадження за ч. 3 ст. 201-2 ККУ і почало розслідування ймовірного незаконного використання гуманітарної допомоги чиновниками обласної військової адміністрації з метою отримання прибутку.