НовиниФакт-новини: оперативні сюжети

Скандальна сесія

Featured Video Play Icon

3 грудня  новообраний депутатський корпус обласної ради 8 скликання вперше зібрався на установчу сесію. На початку пленарного засідання голова територіальної обласної виборчої комісії оголосила склад новообраної ради – це  64 представника від восьми партій. У лавах нинішнього депкорпусу – управлінці, представники освіти, медицини, підприємці, громадські діячі, виробники, аграрії. Більшість в найвищому представницькому органі Чернігівської області сформували депутати від партії «Рідний дім».

Сесія обласної ради проходила гаряче. Спочатку виявилося, що не працює електронна реєстрація і довелося проходити її поіменно. Далі на засіданні утворили тимчасову президію, яка мала провести обрання голови обласної ради та його заступників.

Понад дві години депутати  не могли проголосувати за порядок денний.  До нього було внесено шість питань,  депутати запропонували сьоме – щодо створення постійних депутатських комісій і обрання їх керівного складу. Однак, прозвучала інформація, що на робочій групі це питання було знято з розгляду. З цього приводу і розпочалися сварки та сперечання.

Частина новообраних депутатів обласної ради  заблокувала трибуну президії.

У конфлікт втрутився  міський голова Владислав Атрошенко, представники партії якого входять у склад облради.

 Нарешті депутати дійшли згоди і сесію відновили. Головним  питанням порядку денного стало обрання голови обласної ради. На посаду висунули кандидатуру Олени Дмитренко від партії «Слуга народу». Шляхом таємного голосування депутати повинні були здійснити свій вибір. Та справу завершити не змогли, адже з’явилася інформація про замінування  обласної ради. Взяли тайм-аут.  До  будівлі почали з’їжджатися поліція та рятувальники, екстрено  евакуювали співробітників облради.

Депутати кажуть, що це провокація, спланована, аби зірвати сесію.   Лічильна комісія, що складалася з представників усіх 8 партій, шляхом голосування хотіла перенести обрання голови на 9 грудня та коаліція в складі трьох фракцій «Рідний дім», «Слуга народу» та «Радикальна партія Олега Ляшка», утрималися від голосування. Оскільки вони складають більшість в обласній раді, вирішили скликати новий склад комісії. І голосування  таки розпочалося. Кандидатуру Олени Дмитренко підтримали і вона була обрана головою обласної ради.