ТОП 5Факт-новини: оперативні сюжети

Штучний інтелект: чернігівські школярі випробовували себе на перших змаганнях з ChatGPT

Featured Video Play Icon

– Для мене штучний інтелект — це, можу сказати, друг, який знає майже все, – зазначає учень ЗСШФМП №12 Андрій Іцко.

Штучний інтелект – не фантастика, а реальність. Про нього багато говорять і вже активно використовують, зокрема в науці, медицині, освіті та бізнесі. Нейромережі вміють спілкуватися з користувачами, перекладати тексти, обробляти та генерувати зображення, аналізувати дані.

– Штучний інтелект на даний час використовується не тільки у сферах певних наукових, а також і в автобудівництві, креативні якісь речі створюють за допомогою штучного інтелекту. Це інструмент, яким ми можемо користуватися, щоби полегшити свою роботу, насправді, – розповіла учителька інформатики ЗСШФМП № 12 Ксенія Пожар.

Один із найпопулярніших штучних інтелектів у наші дні — ChatGPT. Бот базується на нейронних мережах та природній мові, що дає йому змогу розуміти запити користувача та генерувати відповіді. ChatGPT вміє розв’язувати задачі, давати поради, писати вірші та реферати, жартувати та навіть програмувати. 18 лютого нейромережа стала доступною і для українців. А вже 30 квітня в Києві відбулися перші в країні змагання з використання ChatGPT — KSE Prompt Design Challenge. У них узяли участь 117 школярів зі всієї України. Серед них і команда Чернігівської школи номер 12.

-Ми побачили оголошення у Фейсбуці і вирішили прийняти участь у цих змаганнях. Я дітям оголосила в класі, думаю, можливо, хтось захоче, тому що тема дуже цікава, популярна, сучасна, тим паче ChatGPT, дуже багато про нього говорять зараз. Я запропонувала саме в 10-му класі й діти погодились. Вони взяли таку ініціативу активну, стали вирішувати, тому що треба було скомунікувати групу із 3 дітей і ментора обов’язково. Вони поєдналися в групи, у нас було дві групи, які поїхали до Києва саме на ці змагання, – зазначила Ксенія Пожар.

Десятикласники Артем Гриценко, Андрій Іцко та Олег Кармазін знайомі зі штучним інтелектом давно. Коли вчителька запропонувала їм поїхати на змагання, хлоці одразу погодилися, бо активно користуються нейромрежами в повсякденному житті.

-Я писав есе й мені потрібно було просто перевірити на помилки. Він перевірив — це було перше моє його застосування. Потім уже почав його використати для презентацій, рефератів, повідомлень і так далі, тобто він дуже гарно працює з тестом і з гуманітарними науками, – уточнив учень ЗСШФМП №12 Артем Гриценко.

-Він дуже допомагає, наприклад, якщо треба коротко знайти інформацію про щось, то ти пишеш йому: «Будь ласка, знайди мені цю інформацію». Він дуже все лаконічно, не треба перелазити велику кількість сайтів, він дає дуже гарну інформацію. Але треба краще перевіряти, тому що він може написати взагалі не те, – говорить учень ЗСШФМП №12 Андрій Іцко.

Педагоги також активно користуються штучним інтелектом. У 12-й школі можливості нейромереж вивчають на уроках інформатики.

Я приділяю увагу штучному інтелекту на своїх уроках. Сама як вчитель також користуюся ним, тому що треба йти в ногу із сучасністю. Я вважаю, що за штучним інтелектом майбутнє, тому діти мають знати, що це таке, як із ним комунікувати. І ті діти, які будуть розумітися на цьому питанні, вони будуть мати переваги в майбутньому, – підкреслює учителька інформатики Ксенія Пожар.

До змагань KSE Prompt Design Challenge чернігівські школярі ретельно готувалися: дивилися навчальні відео й багато практикувались у написанні промтів для ChatGPT. На конкурсі учасникам давали на вибір 13 тем, у кожній із яких було два завдання: легке і складне. Журі оцінювали файли, що містили команди для вирішення обраних задач та оцінювали їхню ефективність.

Ми вибрали завдання, щоб ChatGPT побудував на базі параметрів, які вводить користувач, куди користувачу поступати — або в університет, або в коледж, і на який профіль йому краще поступити. Наприклад, якщо користувач вводить, що в нього гарна фізика й математика, то йому запропонує коледж із цим уклоном, – роз’яснює Андрій Іцко, учень ЗСШФМП № 12.

Друге завдання було складне. Ми вибрали тему фінанси, я їм переважно займався. Там була така задача: потрібно створити стартап за допомогою штучного інтелекту. Бюджет цього стартапу — 1 мільйон доларів. І я на основі запитань користувачу про те, чим він займається, які науки знає, що йому взагалі цікаво, таких певних питань, я зумів згенерувати стартап, який буде йому підходити, – розповідає Артем Гриценко.

Учасник команди, що представляла Чернігівщину на всеукраїнських змаганнях, Олег Кармазін показав нам один із прикладів застосування ChatGPT — написання програмного коду.

За допомогою ChatGPT можна в цілому розв’язувати будь-якої складності задачі. Питання в тому як якісно. Наприклад, він доволі ефективно працює з кодом. Наприклад, можна створити через нього дуже просто генератор шифру Цезаря. Просто можна ввести запит на створення і вказати йому, на якій мові він має це створювати. Наприклад, на мові Python. Спочатку він, звісно, розповідає коротко про те, що він створює, після чого пише код. Треба перевіряти, звісно, але найчастіше, він справді робочий. Чим краще запит ви введете, чим більше ви йому поясните різних речей, тим краще він відповідає, –  зауважує учень ЗСШФМП № 12 Олег Кармазін.

У 12-й школі вважають: участь у змаганнях – цікавий та корисний досвід. І хоча їхня команда призових місць не посіла, учні сподіваються: на наступні змагання, які відбудуться в червні, вони поїдуть більш підготовленими та здобудуть омріяну перемогу.