НовиниФакт-новини: оперативні сюжети

Шкільний громадський бюджет

Featured Video Play Icon

Керувати бюджетом міста зі шкільної парти, хоча і в маленьких масштабах. Таку ідею презентували у середу в міській раді. Через відеозв’язок координатор “Шкільного бюджету участі” Євген Перевезенцев розповів про досвід і результати його впровадження у Полтаві, Вінниці та Кременчуці.

“Шкільний громадський бюджет” не є частиною звичного бюджету участі, це окрема стаття видатків з міської казни. Її розмір не повинен бути дуже великим – як показує практика, проєкти-переможці зазвичай коштують від 10 до 25 тисяч гривень. Голосувати за них можуть учні 5-11 класів, а як платформу для волевиявлення використали Google Education.

Кардинально відмінний підхід до “Шкільного громадського бюджету” обрали у Сєвєродонецьку. Там проєкти, подані освітніми закладами, залишили частиною загального бюджету участі, але при цьому винесли їх в окрему категорію. Це було зроблено для того, аби потужний адмінресурс шкіл не створював непереборних перешкод для інших проєктів.

Варто нагадати, що на одній із сесій Чернігівської міської ради 8 скликання також  пропонували внести зміни до Положення про бюджет участі, адже у нашому місті проєкти, які вирішують проблеми освітніх закладів, щороку займають велику частку у категорії великих та малих проєктів.