ТОП 5Факт-новини: оперативні сюжети

Що зробила МВА за 1,5 року? депутати пропонують заслухати звіт Брижинського на сесії міської ради

Featured Video Play Icon

Облаштування і стан укриттів, блокування депутатського фонду, зокрема, для підтримки Збройних сил, та відповідальність за виставку дронів у драмтеатрі: депутати міської ради Чернігова пропонують заслухати на сесії звіт начальника міської військової адміністрації Дмитра Брижинського. Відповідний проєкт рішення виноситимуть на порядок денний найближчого сесійного засідання.

Створена у лютому 2023-го указом Президента України, згідно із законодавством, військова адміністрація має опікуватися обороною, цивільним захистом, громадською безпекою і порядком, захистом критичної інфраструктури, охороною прав, свобод і законних інтересів громадян. Як окреслював сам Брижинський свої задачі на посаді керівника після призначення – це покращення передусім безпекового середовища, аби кожний громадянин міста почував себе безпечно і комфортно.

Як йдеться у пояснювальній записці до проєкту рішення, за рік утримання МВА, що повністю фінансується з міського бюджету, збільшилося з трьох до майже десяти мільйонів гривень. Проте, за 16 місяців існування цього тимчасового державного органу Дмитро Брижинський жодного разу не звітував про свою роботу перед громадою. А рейтинг підтримки міської військової адміністрації людьми – найнижчий в Україні. Схвалюють її діяльність 18% чернігівців, ще стільки ж нічого про неї не знають, і 53% відгукуються негативно – про це свідчать результати щорічного муніципального опитування, проведеного Соціологічною групою «Рейтинг» на замовлення Міжнародного республіканського інституту.

Власне, питання, на які депутати хочуть почути відповіді Брижинського – стан підготовки укриттів і що зроблено за майже 1,5 роки існування МВА; виконання мобілізаційного плану; притягнення до відповідальності за службову недбалість посадовців військової адміністрації, внаслідок чого 19-го серпня минулого року від ракетного удару по драмтеатру загинуло 7 людей та більше 200-от отримали поранення; блокування понад три місяці програми депутатського фонду та зростання видатків на функціонування МВА на фоні скорочення всіх некритичних напрямків фінансування міського бюджету.

Водночас, начальник МВА в своєму офіційному телеграм-каналі опублікував власну позицію щодо звіту перед депутатами, висловлену в коментарі інтернет-виданню “Челайн”, де зазначив, що він підзвітний Президенту України і вважає вимогу звітувати перед міською радою та винесення відповідних питань протизаконними.