ТОП 5Факт-новини: оперативні сюжети

Самоорганізувалися: як мешканці чернігівської Бобровиці збирають мертву рибу на Десні

Featured Video Play Icon

Десятками літрів питної води, гумовими рукавицями та респіраторами чернігівські волонтери завантажують свою автівку. Тут же дістають і човен. Вони вирушають на одну з локацій, де протікає Десна у мікрорайоні Бобровиця. Тутешні жителі  вирішили об’єднатися і допомогти відповідальним службам рятувати річку. Чернігівці збирають мертву рибу та равликів. Організатором руху є Юрій Селівон спільно із благодійним фондом “Єдність”. Чоловік все життя прожив на Бобровиці та полюбляв рибалити у цих місцях.

-Зараз ми займаємося збиранням мертвої риби на річці Десна, човникова ділянка. Чому вибрали саме це місце? Бо, з огляду на те, що я рибалю, я знаю, як тут крутить течію. Рибу сюди забивало дуже сильно. І риба до нас припливає мертвою вже не наша. Це риба мертва набагато вища за течією вона вже сильно розкладається. Та й те, що не добила інша отрута, доб’є нашу рибу вже трупна отрута, – розповів волонтер Юрій Селівон.

Нагадаємо, що мертва риба з’явилася у Десні після забруднення росіянами Сейму. Юрій розповідає, що спочатку вони з односельцями проїхалися іншими населеними пунктами області, дослідивши ситуацію, зрозуміли, що Чернігову теж варто готуватися до неминучої екологічної катастрофи. Волонтери у соціальних мережах запрошували усіх небайдужих містян долучитися до очищення річки.

Закарпатський медичний фонд допоміг якимись коштами, ми закупили сачки, взяли свої домашні. Човен, на жаль, свій. Не знаю, як потім відмиватиму. Теж наш один із фондів “Паляниця”, допомогли рукавичками. Дуже тішить, що прибули люди, які не мешканці мікрорайону Бобровиця. З центру, із Червоного мосту, власники магазинів. Теж привезли воду не за гроші, просто так. Мішків їх постійно не вистачає, підвозять, – зазначає Юрій Селівон.

На початку сюди приходили збирати мертву рибу від 15 до 20 осіб кожного дня. Зараз людей стає менше. Тож мешканці Бобровиці просять допомогти їм у роботі. Адже у мікрорайоні піднімається сморід, неможливо перебувати на вулиці.

-Усі, які живуть тут, на Бобровиці, на окраїні, всім дихати важко, тому всі вийшли і почали працювати. Так, і біля двору сильно, біля двору я водою поливала, і в дворі поливала. Маленька дитина. Вікна відкрити страшно. Провітрювання не зробиш, жара на вулиці. Тухлятина нікуди не ділась. Вчора ще деякі люди без масок тут працювали, сьогодні вже без масок тут не можна знаходитися, – зауважила Тетяна, волонтерка.

-Чому не зупинити коли воно було в Сеймі ще. Вона ж вузька річка, це ж не Десна, Сейм ще. Це вже йде 25 днів. Чому за 25 днів..? Скільки в нас лаборантів, нічого до цих пір не зроблено. Чому? Це питання. Де вони? Що вони отримують?, – обурюється Ніна, волонтерка.

Зазвичай дуже багато рибалок, які мають сачки, які мають чоботи резинові, але їх немає. Тобто, коли вони сиділи, ловили рибу, це було добре. Як сталася біда, їх немає. Це дуже прикро, соромно, дуже образливо, – зауважила Ірина, волонтерка.

Тим часом поки волонтери та волонтерки працювали на березі пан Юрій на човні вже зібрав чимало мертвої риби у воді.

Найперші мруть судак і окунь.Основна маса у нас тут судака, окуня зараз плотва, лящ. Два унікальні види сьогодні, це стерлядь, яку ми тут не бачили, не ловили вже давно-давно. Власне, вся риба, яка тут буває, вона мертва. Єдине, що радувало, грав жерех. Ще вчора, коли почистили. Сьогодні вже я бачу жереха мертвого.Тобто, вище по течії він теж все одно вмирає. Тобто, коли воно пройде, не факт, що це зупиниться, – каже Юрій Селівон, волонтер.

Поряд із волонтерами працюють і виловлюють рибу надзвичайники. На інших локаціях для цього також залучаються міські служби. Мертву ж рибу складають у мішки та везуть до спеціально облаштованої біоями. Її утилізацією займаються співробітники міського управління з питань надзвичайних ситуацій та цивільного захисту.