Факт-новини: оперативні сюжети

Розподіл ДФРР – «питання філософське»

Featured Video Play Icon

Надійшла відповідь на звернення Чернігівської міської ради до  Державного Бюро розслідувань (ДБР) щодо  незрозумілого  розподілу коштів Державного фонду регіонального розвитку (ДФРР) між областями України. Владислав Атрошенко озвучив документ на оперативній нараді у міській раді.

В листі зазначено, що звернення не містить об’єктивних даних, які  свідчили б про ознаки складу злочину. Такими даними є обставини, які не належать до компетенції ДБР. Питання філософське. Ми не повинні досліджувати склад злочину. Це повинні робити компетентні органи. Ми, навпаки, кажемо, не знаємо на яких підставах відбувається  такий розподіл.

Міський голова в черговий раз назвав цифри по окремих областях.  Згідно з  інформацією  офіційних веб-ресурсів державних органів ДФРР має розподілятися таким чином:  80% коштів  — відповідно до чисельності населення, яке проживає у відповідному регіоні; 20% — для регіонів, у яких показник валового регіонального продукту в розрахунку на одну особу менше 75% середнього показника по Україні. Тож не варто бути  економістом, аби оцінити наступне співвідношення.  По населенню ці 4 області майже не відрізняються, а от по розподілу коштів цифри не “танцюють”:

Чернігівська         92  млн. грн.        1 020 078 чол. (населення)         31 865 кв. м (площа)

Рівненська         149 млн.                  1 160 647                                            20 047

Сумська               204 млн.                  1 094 284                                            23 834

Івано –

Франківська      222 млн.                    1 377 496                                           13 928

 Ми зробили правильну роботу, – каже міський голова В. Атрошенко. –  Заявили в голос, що неправильно розподіляються  кошти. Отримали лист, що нема складу злочину. Хай буде такий лист.5.01 Якщо ми просто наголосили на цьому. У Кабміні, Мінфіні  будуть  розуміти, що дурнів нема. А це податки, зарплати, робочі місця. Минулого року Чернігівщину теж обділили. Регіону дісталося значно менше, ніж його сусіди. Нагадаємо, кошти державного фонду регіонального розвитку витрачаються на вирішення глобальних, стратегічних проблем регіонів, які місцеві бюджети власним ресурсом  вирішити не можуть. Відбір  проєктів здійснюється регіональними комісіями на  умовах співфінансування  з місцевих бюджетів  не менше 10%.