ТОП 5Факт-новини: оперативні сюжети

Рік колосальних втрат і загоювання ран: Владислав Атрошенко прозвітував перед громадою міста

Featured Video Play Icon

Рік втрат і загоєння ран, можливості стати сильнішими та зрозуміти, куди і як кожен із нас рухатиме це місто. Чернігів – північний форпост України, що від першого дня повномасштабної війни з росією героїчно тримав оборону і став щитом від ворога, не пропустивши його вглиб держави. Після понад місяця активних бойових дій та облоги, ступінь руйнувань міста був визнаний одним із найвищих в державі: пошкоджені та знищені об’єкти критичної інфраструктури, житлові будинки, розбиті школи, лікарні та підприємства життєзабезпечення міста.

Втім, після вигнання загарбників Чернігів дуже швидко почав повертатися до життя. Першочергово було відновлено постачання води, світла та газу, на вулицях знову з’явився громадський транспорт, а людям, не чекаючи допомоги держави, стали відбудовувати житло і дах над головою. Нині у них є тепло в оселях та ще більша впевненість у захисті. Місто долучилося до облаштування фортифікаційних споруд, зробило стратегічний запас продуктів харчування, ліків, палива та генераторів, облаштувало найпростіші укриття. Сьогодні Чернігів продовжує відновлюватися, а також працює над стратегією свого подальшого розвитку. Про те, що було зроблено за цей надзвичайно складний рік, які виклики є зараз та про плани в довгостроковій перспективі – традиційно, вже всьоме, але вперше в умовах війни, перед громадою міста прозвітував Владислав Атрошенко.

 Важливо, аби місто залишалося цікавим для бізнесу та інвесторів, а донори бачили, навіщо вкладати сюди кошти. Через близькість з країною-агресоркою, складну логістику і нестачу кадрів, які евакуювалися в більш безпечні регіони, ми програємо західним і центральним областям. Будучи останні роки у лідерах за динамікою розвитку серед обласних центрів, у 2022-му Чернігів намагається зберегти місто, людей і тих підприємців, які продовжують тут працювати. Із 850-ти багатоквартирних будинків, пошкоджених рашистами, за винятком кількох адрес скрізь закриті периметри і є тепло. Там, де вибуховою хвилею побило дахи та вікна – зроблені поточні ремонти. Зі 104-ох із прямими влучаннями та руйнуваннями основних конструкцій, що потребували капітальних ремонтів, 88 повністю завершені, 8 закінчать впродовж листопада, 5 у грудні і 3 на початку 2023-го.

Ремонт будинків – це вже понад 210 млн гривень. Серед приватних домогосподарств поточних ремонтів потребують майже 1,5 тисячі осель, 780 значно пошкоджені і 530 зруйновані вщент. Їхнім власникам місто надає одноразову матеріальну допомогу в рамках відповідної програми, якою вже скористалося 1417 людей на загальну суму майже 24 млн гривень.

 Щоби допомогти людям відремонтувати своє житло і підготувати будинки до холодів, у місті також діє програма часткової компенсації на заміну вікон у багатоповерхівках соціально вразливим групам. Вже відшкодовано більше 6 млн для майже 500-от осіб. І обидві програми продовжені на наступний рік. Ще 215 млн гривень пішло на відновлення освітнього процесу, 52 з них на облаштування укриттів. Сьогодні в місті працює 14 дитсадків та 22 школи, де офлайн навчаються більше 11 тисяч дітей – і це один із найвищих показників очної освіти в Україні.

Водночас, якісне очне навчання дітей це пріоритет для багатьох батьків, насамперед, старшокласників, і якби місто не дало цієї можливості – ми би втратили ще тисячі сімей, впевнений Атрошенко. Наразі Чернігів має дефіцит бюджету у 400 млн гривень та сотні мільйонів непланових видатків, спрямованих на все перераховане вище. Вони могли бути витрачені на розвиток, а фактично йдуть на те, аби просто залатати дірки.

За словами міського голови, це потрібно вирішувати вже зараз і на всіх рівнях, починаючи з кардинальних зрушень у підходах держави до тих міст та областей, які найбільше постраждали від війни, а це також Миколаїв, Харків, Херсон та Запоріжжя. Тому Чернігів зі свого боку, вже зараз намагається чітко окреслити, куди рухається, яким буде у 2025-му чи 2030-му, та кроки, що допоможуть підняти його економіку і забезпечити розквіт.

Очільник Чернігова прозвітував за кожну галузь, а це – колосальна робота тисяч людей, виконана, аби сьогодні ми жили повноцінним життям. І традиційно відповів на питання, що турбують містян. А також подякував всім донорам, меценатам та волонтерам за неоціненну допомогу, військовим та всім, хто захистив місто, і завдяки кому ми вистояли.