Факт-новини: оперативні сюжети

Реорганізація у галузі середньої освіти в Україні

Featured Video Play Icon

Які зміни очікуються вже за кілька років?

 Нові законодавчі ініціативи профільного Міністерства та Парламенту  обговорювали на розширеній нараді у міського голови.

  • Цей закон передбачає, що в тому числі в місті Чернігові всі наявні школи розділяться на три рівні: заклади початкової освіти (1-4 клас), гімназії (5-9 клас), ліцеї (10-12 клас). Це будуть окремі навчальні заклади. До ліцеїв діти зараховуватимуться за результатами ЗНО. Тобто закладів, які б навчали дітей з 1 по 11 клас, більше не буде. Починаючи з 1 вересня 2021 року і по 1 вересня 2024 року, покроково вже не будуть набиратися певні класи у певні школи, – підсумував Чернігівський міський голова Владислав Атрошенко.

Щодо початкової школи , вона, як і раніше, буде базуватися у навчальних закладах за місцем проживання учнів. У всякому разі законодавець цьому не заперечує.

Тож суттєві зміни очікують лише старшокласників. Учням 10-11 класів , а в перспективі і 12- х, аби вступити до гімназії доведеться здавати ЗНО. Ліцеї мають знаходитися в  окремих будівлях.

  • На сьогодні ситуація така. Тож я прошу всіх звернути на це увагу, щоб потім не було мітингів, маніфестацій та всього іншого. Давайте, заздалегідь вивчимо цю ситуацію та сформуємо зважену суспільну думку з цього приводу: або пропонувати якісь зміни до закону, або готуватися до його виконання. Будь-які зміни завжди сприймаються важко. Якщо в цілому подивитися на це питання, коли молодші діти навчатимуться окремо від старших, можливо це і  непогано, – акцентував Владислав Атрошенко.

Міський голова вважає, що до цього закону  вноситимуть правки, але щоб ці зміни не стали шоком для дітей та батьків,  мер доручив  управлінню освіти Чернігівської міської ради  роз’яснити людям про очікувані нововведення.