ТОП 5Факт-новини: оперативні сюжети

Рекрутинг до війська: які вакансії користуються попитом у чернігівців

Featured Video Play Icon

Багато рідних, багато людей, яких я ціную та поважаю, знаходяться зараз у зоні бойових дій. Тому я хочу їм допомогти і підтримати, – зазначила  відвідувачка чернігівського Центру рекрутингу української армії Єлизавета Пастушок.

Пані Єлизавета вирішила долучитися до лав ЗСУ на посаді діловода. Вона вже була у ТЦК та пройшла ВЛК. Зараз її кандидатура на погодженні у військовій частині, після чого Єлизавета 30 днів проведе у навчальному центрі. Визначитися із підрозділом, у котрому вона нестиме службу їй допомогли у Чернігівському Центрі рекрутингу української армії, який працює у місті вже два місяці та допомагає українцям обирати військову кар’єру. 

Людина до нас звертається, по її бажанню, за її згодою, ми заводимо на неї анкету. Максимально прописуємо всі її вміння, навички, цивільна освіта та інше. Ці дані, вони нікуди не передаються. Ми про це гарантуємо. І вже підбираємо людині бажану посаду, бажану вакансію, – розповіла рекрутерка чернігівського Центру рекрутингу української армії Зоряна.

Представники центру супроводжують кожного кандидата від консультації до підписання контракту з військовою частиною. Серед жіноцтва попитом користуються спеціальності, пов’язані з діловодством, потрібні також психологи, медики, кухарі. Загалом найбільш затребуваними на сьогодні є бойові посади, як-от стрільці, гранатометники, кулеметники та сапери.

Якщо у людини цивільна освіта, ми дивимося по її стану здоров’я, за віком, тому що є певні вимоги до віку саме, фізична форма, а також сімейні обставини, чи є малолітні діти, чи є хтось на утриманні. Це не з метою дискримінації цієї людини, це просто максимально, щоб нам знати, в якому напрямку йти. Якщо людина протягом останніх 10 років не проходила військову підготовку, то вона обов’язково їде до навчального центру, – зауважила  рекрутерка чернігівського Центру рекрутингу української армії Зоряна.

Уповноважений міноборони з питань рекрутингу Олексій Бежевець каже, що Чернігівщина посідає друге місце за кількістю жінок, які виявили бажання служити за контрактом. 

Станом на кінець минулого тижня 246 людей [звернулося]. З них 124 – те, що ми зазвичай називаємо з подальшою згодою, підбір вакансії, спілкування з бойовими частинами. Цікавий момент, що серед людей, з якими йде робота, 36% – це жінки, тобто більше, ніж третина, – підкреслив уповноважений представник Міністерства оборони України з питань рекрутингу Олексій Бежевець.

В Україні вже діють 40 Центрів рекрутингу в різних областях України, каже Олексій Бежевець. Загалом за консультацією до них звернулося близько 20 тисяч людей. Відкривати нові центри будуть надалі.