Факт-новини: оперативні сюжети

«Райдужне дитинство» для дітей з інвалідністю

Featured Video Play Icon

Малюнок на асфальті, бульбашкова гармата та святковий концерт. «Райдужне дитинство» – так назвали низку заходів у центрі комплексної реабілітації «Відродження», які присвятили до Міжнародного дня захисту дітей. Традиційний захід і найголовніше свято року – день захисту дітей у Центрі «Відродження» щоразу проходить яскраво і насичено.

Пісні і танці під музику, подарунки і позитивні емоції. Діти тут отримують не лише комплекс реабілітаційних заходів, а й радість та підтримку. Олена Колесник протягом 16 років привозить сюди свою донечку. В цьому році виповнюється 25 років з часу заснування «Відродження». За цей час центр став кращим у Європі і навіть у світі, підкреслює директор департаменту соціального захисту населення Чернігівської ОДА Олег Русін. Сюди приїжджають іноземні делегації для обміну досвідом та напрацюваннями. На початку своєї діяльності центр мав лише 30 місць для реабілітації дітей.

За перший рік тут пройшли оздоровлення близько чотирьохсот дітей. Нині цифра набагато більша – 2 тисячі в рік і майже 45 тисяч за весь період функціонування закладу. На жаль, щороку інвалідність зростає, каже Василь Пасічник. Близько 500 дітей отримують первинну інвалідність і всі вони потребують реабілітації та адаптації до життя. Реабілітація позитивно впливає на стан здоров’я дітей і вони мають певні зрушення.

Розпочав свою роботу центр завдяки активній допомозі благодійників з Великобританії, США та Бельгії. А протягом останніх 10 років його діяльність підтримує місцева влада. Щороку до Міжнародного дня захисту дітей тут організовують безліч активностей. Лише в минулому в зв’язку з карантином свято не влаштовували. Тому підопічні очікували його з нетерпінням. 1 червня в заході були задіяні навіть їхні мами.

Заступниця директора з навчально – виховної роботи Світлана Чорна підкреслює – діти і їхні батьки скучили за емоціями та видовищами. Відчули свято і самі працівники, кажуть у центрі. Захід об’єднав близько сотні дорослих та дітей.