НовиниТОП 5Факт-новини: оперативні сюжети

Ракетна атака по драмтеатру в Чернігові: коли завершать ремонт пошкоджених будинків?

Featured Video Play Icon

Майже місяць – на висоті п’ятого поверху. Багатоповерхівка, на якій працює ця бригада будівельників, одна із найближчих до епіцентру, а відтак і найбільш постраждалих внаслідок останньої ракетної атаки: 19 серпня росіяни вдарили по драмтеатру в середмісті Чернігова, внаслідок чого різною мірою було пошкоджено 82 багатоквартирні будинки. Шість із них потребували капітального ремонту даху. Тут він у самому розпалі.

Дах був пошкоджений десь на 50%. Ми замінювали стропильну частину, обрешітку, мауерлатів заміна була. Обшивка димарів і демонтаж цегли з них – це найважче що тут є, – розповідає покрівельник Андрій Потапенко.

Кажуть, як і скрізь, де працюють з наслідками дії вибухової хвилі та посічення уламками, реальні масштаби робіт з’ясовуються лише в процесі ремонту і чимало з проєкту доводиться коригувати. Там, де площі перекриття були меншими, відновлення вже на завершальному етапі.

Буквально в наступні дні після трагедії комунальники вже почали закривати пошкоджені дахи від опадів, розбирати пошкоджені конструкції для того, щоб проводити як капітальні, так і поточні роботи.  На шести будинках саме ведуться відновлювальні роботи на покрівлях: відновлюється кроквено-стропильна система, а також укладається металочерепиця зверху. Роботи ще тривають, передбачається завершити до початку опалювального сезону, саме закрити периметр, щоб дати тепло до будинків, – зазначила представниця управління ЖКГ Тетяна Корж.

Добігають кінця і поточні ремонти: своїми силами комунальники відновили незначні ушкодження покрівель та склять вікна у під’їздах, де була потрібна повна заміна – допомагають підрядні організації. В шести будинках проблеми виявили і на внутрішніх мережах, останні два мають закінчити впродовж цього тижня.

– Відновлення будинків після обстрілу переважно взяла на себе міська рада…Це закупівля матеріалів для поточних ремонтів, а також реконструкції дахів на найважчих будинках. Також дуже дякуємо благодійним організаціям, які долучилися як до відновлення місць загального користування в будинках деяких, так і до квартир мешканців, – зауважила Тетяна Корж.

Загалом, на реконструкцію зруйнованих ворожим ударом дахів з бюджету Чернігова виділили понад 21 млн гривень, а це і технічне обстеження, і проєктна документація і власне роботи, а також майже 3,7 млн гривень на матеріали для поточних ремонтів на понад семи десятках багатоквартирних будинків.