НовиниТОП 5Факт-новини: оперативні сюжети

Ракетна атака по Чернігову: росіяни вкотре пошкодили будинки людей на Бобровиці та вбили собаку

Featured Video Play Icon

Від цієї вирви, куди приблизно о пів на восьму ранку приземлилися уламки ворожої ракети, до будинку пана Євгена – зо два десятка метрів. Вибуховою хвилею тут пошкодило баню, що була прихистком для чоловіка та його дружини у лютому-березні 22-го, інші господарські споруди та саму оселю. Вже вдруге, від початку повномасштабного вторгнення.

В той момент ми спокійно спали, і раптом – удар. Ну, так як це вже було одного разу, я зрозумів, що це вибух. Дружина каже: “Що, вставати?” І потім другий – не удар, а як пневматичне таке «хо». Довкола все засвистіло, задзвеніло, дивимося – ось результат. Ні вікон, ні дверей, нічого. Тільки закінчив місяць тому ремонт із минулої війни (активних бойових дій у Чернігові, – ред.), – розповів чернігівець, житель мікрорайону Бобровиця Євген.

Тепер наводять бодай якийсь лад, закривають побиті тільки-но встановлені вікна та дірки на новому даху. Каже, якщо не полишили будинок навіть в активну фазу, то зараз і поготів.

Опалення довелося злити, бо стінку трусонуло, все в тріщинах, так і десь передавило розводку по воді. Зараз прийдуть мої друзі-водопровідники, подивимося, роздовбемо, установимо. А далі видно буде, – каже Євген.

І так тут – в усіх домівках довкола епіцентру. Пережили, відбудувалися і вкотре розбирають зруйноване росіянами.

Не знаю, другий раз дуже важко відновлюватися, дуже важко. Бажаю нашим «братам-словʼянам», щоб вони на власній шкірі відчули це, всі, хто підтримує насильство. І нехай у них всі ракети на старті вибухають. Син у мене захищає нашу Батьківщину, а ми з онуком тут були, дякувати Богові, що живі, а решта – будемо працювати, будемо відновлюватися, зазначає чернігівка, жителька мікрорайону Бобровиця Наталія.

Ранком суботи, 13-го січня, держава-агресор знову підступно атакувала Україну з повітря. У Чернігові уламки від збитого снаряду завдали руйнувань у приватному секторі мікрорайону Бобровиця – найбільш постраждалому під час активних бойових дій і блокади міста. На місце одразу виїхали всі правоохоронні та міські служби, медики і піротехніки. Тривають роботи з документування та ліквідації наслідків. Попередньо, обійшлося без потерпілих, на подвір’ї, найближчому до влучання, загинув собака. 

За попередньою оцінкою постраждало 15 будинків приватного сектору, в частині з них проживали люди. На вулиці великий мороз, тому ми не будемо використовувати плівку, щоб зробити вікна, ми заб’ємо їх USB-плитами, тому що плівка не витримає зараз такий мороз. По багатоквартирному будинку ОСББ, який постраждав також, 14 квартир зазнали пошкоджень, переважно це балконні рами, або вікна. Три магазини постраждали, один непрацюючий, який мав би відкритися продовольчий магазин в лютому, і два магазини які тут в цьому районі. В принципі, рівень руйнувань такий, який не потребує відселення людей чи якихось надзвичайних дій. Думаю, що протягом дня найбільш оперативні речі будуть зроблені, з понеділка вже ми почнемо з партнерами працювати над більш системним вирішенням цього питання, – повідомив в.о. Чернігівського міського голови Олександр Ломако.

В ході обстеження інформація уточнювалася і станом на 16-ту годину було відомо про 23 пошкоджені приватні оселі, 20 квартир і ще одну крамницю.

Місто вже зв’язалося з міжнародними партнерами, які адресно допомагали постраждалим чернігівцям після ракетного удару 19-го серпня – вони допоможуть з ремонтом будинків і жителям Бобровиці. Першочергові роботи на сьогодні виконують комунальники та рятувальники, підтримку надають волонтери.

Уламки збитих засобів ураження цього дня впали і в районі лижної бази, там пошкоджень не зафіксовано. Внаслідок ворожої атаки рф на житловий сектор, прокуратурою Чернігівщини відкрито кримінальне провадженні за фактом порушення законів та звичаїв війни – ч. 1 ст. 438 КК України. Триває досудове розслідування.