ТОП 5Факт-новини: оперативні сюжети

Права жінок в умовах сьогодення: що може сила жіночих голосів?

Featured Video Play Icon

Міжнародний день боротьби за права жінок і міжнародний мир. 8-го березня  день покликаний привернути увагу до проблем гендерної рівності, сексизму, стереотипів та насильства проти жінок.

Нам сьогодні важко уявити, як 100-150 років тому жінки виборювали своє право на голосування, на освіту, на гідну заробітну плату.  Сьогодні, завдяки такому потужному міжнародному руху, потужній жіночій міжнародній спільноті, дійсно, маємо великий прогрес, але є багато викликів, особливо в умовах війни, І дуже важливо об’єднуватись, гуртуватися,розробляти нові шляхи, подолання проблем і додержання прав жінок не тільки у нас, на місцях, у країні, а в усьому світі, – зазначила начальниця відділу міжнародних відносин та інвестицій ЧМР, голова ГО “Спілка жінок Чернігова Наталія Хольченкова.

7-го березня у стінах Чернігівського муніципалітету зібралися депутатки, менеджерки, психологині, юристки, науковиці, аби під час круглого столу “Сила жіночих голосів на передовій захисту прав людини” обговорити важливі питання. А це  передусім додержання прав жінок в умовах сьогодення.  До зустрічі в онлайн-режимі долучилися представниці із Франції, Фінляндії, США, зокрема, міст-побратимів Лаппеенранта та Реймс,  аби висловити слова  підтримки стійким українським жінкам.

Лаппеенранта як і Чернігів теж прикордонне місто. Ми теж знаємо як це жити поруч із агресивним сусідом, а у вашому випадку з двома. Ви, українки,зараз перебуваєте під великим тиском війни. Наші світи можуть бути розділені милями, але наша спільна сила та сестринство об’єднують нас через кордони. Я хочу, щоб ви знали, що ви не самотні. Ваша мужність, стійкість і дух надихають усіх нас , – підкреслила голова напрямку міжнародних відносин міста Лаппеенранта ( Фінляндія) Пайві Піетілайнен.

Захід відбувся за ініціативи громадської організації “Спілка жінок Чернігова” та Представництва Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини у Чернігівській області. Також під час зустрічі презентували низку проєктів, спрямованих на захист прав людини, а передусім жінок.

Жодна людина не може зазнавати катувань чи нелюдського, або такого, що принижує її гідність в поводженнях чи покараннях. І на рівні міжнародних актів, і національному законодавстві, це виписано незалежно від обставин, в яких країна перебуває, і не виправдовуються людське катування і в умовах, коли відбувається воєнний стан, – наголосила представниця Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини у Чернігівській області Лариса Шумна.

Додамо, у 2023-му році було подано законопроєкт про відмову від святкування 8-го березня, натомість народні обранці пропонували замінити його Днем української жінки – 25-го лютого в день народження Лесі Українки. Наразі законопроєкт ще не розглянутий.