ТОП 5Факт-новини: оперативні сюжети

Повернутись у безтурботне дитинство: для діток з модульного містечка організували свято

Featured Video Play Icon

Поки в одному куточку майданчика діти від найменшеньких захоплені чарівним парашутом, вчаться об’єднуватися і відчувати рухи один одного, в іншому розгорнулася творча майстерня, де можна створити щось особливе своїми руками – зліпити чи намалювати.

Ми і гуляємо, і злимося, любимо одне одного.

Дуже весело, багато діток, можна з кимось познайомитись, пограти, іграшок можна взяти, кульок, кока-коли попити. Тут дуже класно, – говорить Юля.

Або ж як на цій локації – послухати корисні лекції про мінну безпеку і першу допомогу та спробувати себе у ролі волонтера загону швидкого реагування, які одними з перших опиняються там, де найважче.

З цим спорядженням ми реагуємо на події, які зараз відбуваються, це надзвичайні ситуації, прильоти, щоб себе убезпечити і якраз таки – надати якісну допомогу як першу допомогу домедичну, так і в принципі, яку ми можемо від себе зробити, – розповіла волонтерка загону швидкого реагування Червоного Хреста Аня.

Вони герої. Якщо б не вони, нам би було тяжкіше, – сказала Сніжана.

Я спробувала врятувати дорослу людину і дитину. Сказали, що я молодець, з першого разу все вийшло, – додала Софія.

Все це до Дня захисту дітей, який Україна вже третій рік відзначає в умовах повномасштабного російського вторгнення, місто разом зі спілкою жінок Чернігова та місцевою організацією Червоного Хреста влаштували на території модульного містечка по Володимира Дрозда. Нині тут проживає 37 сімей із дітьми, чиї власні домівки країна-агресорка цинічно знищила, окупувала рідні їм міста і села, або зробила життя в них через постійні обстріли неможливим. Маленьке свято, аби подарувати малечі більше радості, турботи і любові, та бодай на якийсь час повернути в безтурботне дитинство.

-Діти це найголовніше, щастя дітей, я завжди кажу, настільки вкрали в дітей дитинство на сьогоднішній день, тому хоть отаким днем, хоч однією радістю в житті ми можемо допомогти, порадувати дітей, порадувати їхні родини. Ми допомагаємо цим родинам, опікуємося, і вирішили, що саме це свято до Дня захисту дітей ми проведемо для них, в їхній локації, їм тут буде зручно, весело, – зауважила  голова Чернігівської міської організації Червоного Хреста Олена Лазаренко.

Міжнародний день захисту дітей сьогодні, коли ми живемо в умовах повномасштабної війни, він отримує зовсім інший зміст. Ми і до початку війни розуміли, що це не про подарунки, це не про ігри, це не про розваги, це дійсно – про права дітей. І сьогодні, коли кричущі випадки порушення прав дітей, викрадення дітей, діти не мають нормального дитинства вони вимушені страждати як фізично, так і психологічно, це особливо нагальна проблема. Звичайно, на рівні міської влади ми робимо все можливе, але розуміємо, що це проблема вже такого світового рівня і ми звертаємося до наших партнерів максимально вплинути, допомогти, – підкреслила начальниця відділу міжнародних відносин та інвестицій ЧМР, голова «Спілки жінок Чернігова» Наталія Хольченкова.

Зі свого боку місто, за словами Наталії Хольченкової, за підтримки міжнародних партнерів створює максимально комфортні умови для повноцінного навчання, спорту, мистецької освіти, соціального і медичного забезпечення, а також проживання і адаптації дітей зі статусом ВПО. Зокрема, зведення цього містечка на 112 повністю облаштованих квартир – спільний проєкт міської ради Чернігова і Товариства Червоного Хреста, що стали прихистком для понад 230-ти людей із прикордоння, південних та східних областей і самого Чернігова.

Від стінки отак от – це все їхнє, ми туди нє, вони там самі собі прибирають, самі собі там щось роблять.

В Олесі та її чоловіка, вже колишнього військовослужбовця, три дівчинки – найстаршій дев’ять, найменшій рік. Каже, живуть тут, як вдома, дітям подобається, знайшли собі друзів. Їхню ж квартиру в гуртожитку по проспекту Миру, поки вони були в евакуації, вщент зруйнували ворожі авіабомби. Тож нині бажання одне.

Щоб закінчилась війна, ну от шоб вони забули оце все, наче нічого й не було. Щасливого дитинства, щасливого майбутнього – ну, як кожна мама, хоче для своєї дитини, – зауважила мама трьох дівчат, мешканка модульного містечка Олеся.

– Ой, у лузі червона калина похилилася.

Це невелике свято – частина постійної, комплексної підтримки дітей та їхніх родин. І поки малеча була зайнята всеможливими творчими та ігровими активностями, батьки  з організаторами обговорили, що їх турбує сьогодні, чого не вистачає і як це можна вирішити.