ТОП 5Факт-новини: оперативні сюжети

Потужний тил – стійкий фронт: бізнес-спільнота Чернігівщини обговорила виклики та перспективи

Featured Video Play Icon

Ми зібрались для того, щоб надихати один одного, бачити, що ми, ми в строю, в своїй роботі, в своїх заботах і в своїй боротьбі з ворогом в тилу, і наш девіз кріпкий тил – стабільний фронт, – підкреслив президент Чернігівської регіональної торгово-промислової палати Костянтин Іванов.

Перше від початку повномасштабного вторгнення урочисте зібрання до дня підприємця – зустріч з бізнесом, який під час бойових дій втратив все, зміг відновитися і, навіть, масштабуватися, попри всі виклики прифронтового регіону продовжує працювати на Чернігівщині, сплачує податки і допомагає Силам оборони. В умовах, коли майже 100% доходів держбюджету йдуть на безпеку і підтримку армії, ці люди не просто формують економіку – без них неможливий спротив країни.

Мета сьогоднішнього заходу одна: підтримати, об’єднати і мотивувати підприємців, проявляти і надалі свою стійкість, не здаватись, визнати і подякувати за їх мужність, за їх креативність, за їх нездоланість і якусь несамовиту працьовитість, – зазначила віцепрезидентка Чернігівської регіональної торгово-промислової палати Ганна Шерман.

Про економічну стійкість, готовність до викликів та перспективи у форматі дискусії “Потужний тил – стійкий фронт” цього дня говорили з представниками бізнес-об’єднань, влади та фаховими спікерами. 

Дійсно, наше підприємство було практично зруйноване “в нуль”. Але, поступово ми оговтуємося від цього нашестя, ми не тільки відновлюємо поголів’я, але ми ввели новий вид діяльності, ми почали виробляти тверді сири, ми закупили м’ясне поголів’я абердино ангусів і також, щоб не використовувати російські вуглеводні, ми запустили пелетний цех.  Тобто, живемо, працюємо, допомагаємо армії, допомагаємо військовим, допомагаємо громаді, як можемо, – розповів голова фермерського господарства “Напорівське” (с. Лукашівка) Григорій Ткаченко.

В період активних бойових дій на території області пошкоджень зазнали більше півтисячі підприємств, виїхали або були втрачені кваліфіковані кадри і цілі колективи. Однак, сам бізнес не релокувався.

З початком війни ми заново почали відроджувати наше виробництво, і на сьогоднішній день ми, в принципі, вже прибуткова організація .  Ми платимо всі податки абсолютно, навіть, ті податки, які держава дозволяє зараз не платити, ми все одно їх платимо, ми намагаємося якомога сильніше підтримувати економіку країни, тому що я розумію, що бізнес має працювати в будь-яких умовах. І це для нас і є головна мотивація , – зауважив керівник швейного підприємства “Форвард Текс” Максим Гладченко.

Нестача обігових коштів, труднощі з отриманням кредитів і виходу на міжнародний ринок, здорожчання продукції, зокрема, через ускладнену логістику та одні з найжорсткіших відключень електроенергії, дефіцит якої нерідко не перекривають альтернативні джерела – все це реалії, в яких вже понад два роки працює і паралельно відновлюється бізнес. Відстоює інтереси підприємців на всіх рівнях і є своєрідним містком між ними, державою та міжнародними інституціями одна з найбільших бізнес-асоціацій в області – Чернігівська регіональна торгово-промислова палата.

Наша торгово-промислова палата сьогодні, в період війни, вона не тільки нас підтримує, вона ще нас об’єднує у всіх починаннях, пов’язаних з донатством, з допомогою загиблим там і в усіх питаннях. Дуже багато консультаційних можливостей, дуже багато можливостей, пов’язаних зі знайомствами, логістикою, особливо сьогодні з країнами Європи, додав голова правління ПрАТ “Насіння Чернігівщини” Сергій Берестовий.

Ми знаходимося в такому логістичному куті і, звісно, це завжди викликає опасіння в іноземних партнерів. Тому, ми намагаємося показати, що ми працюємо, що ми стабільні, що в нас все добре, наскільки це може бути добре в даних умовах, показуємо, що ми вчасно відвантажуємо продукцію, за потреби рекомендуємо ці підприємства, пишемо, що вони не зламалися навіть в цей надзвичайно важкий період, – констатувала віцепрезидентка Чернігівської регіональної торгово-промислової палати Лариса Циган.

Дати можливість бізнесу працювати і розвиватися, при цьому, збільшивши податкові надходження до держбюджету – це на сьогодні головне питання для економіки. Експерти кажуть, завдяки потужному голосу підприємців вдалося вийти на компромісний варіант щодо підвищення акцизного збору і ПДВ, напрацьовуються рішення щодо спеціального режиму роботи бізнесу та змін вимог банків до застави для кредитування у прифронтових областях. Успішно діють державні гранти і кредити.

Незважаючи на всі аспекти, як на мене, це один з найбільш динамічних регіонів щодо такої активності і енергійності місцевих підприємців.  Бізнес сьогодні для економіки країни є не просто кров’ю, …..навіть, не для економіки – для Сил оборони, розумієте. Можна мобілізувати півмільйона, мільйон, п’ять мільйонів людей, хоч десять – якщо немає грошей, ну це буде військо з граблями і лопатами. Тому після наших захисників бізнес це, напевно, друга найважливіша категорія в державі, не чути або не зважати на який ми просто не маємо жодного права, – сказав     Народний депутат України, голова Комітету Верховної Ради України з питань економічного розвитку Дмитро Наталуха.

Основний меседж це працювать, впроваджувати нові технології, залучати нові ресурси, і ми будемо допомагати і з економічним бронюванням, і з залученням фінансів, і з виходом на міжнародні ринки, і з залученням інвестицій, хоть це дуже важко звичайно, все це вже виходить, і це ж видно по динаміці і податкових надходжень, і динаміки роботи в регіоні, і росту ВВП. Ми працюємо зараз як ринкова економіка, це саме основне досягнення в період військового стану, в період війни, – підкреслив віцепрезидент Торгово-промислової палати України Ростислав Коробка.

Це вже третій день підприємця в умовах повномасштабної російсько-української війни. Цього дня тут, крім обміну думками – вдячність Збройним силам і пам’ять про всіх, хто поклав своє життя за нашу свободу та незалежність, серед них і 56 підприємців з Чернігівщини. А також – вітальні слова та відзначення грамотами і подяками представників бізнесу за самовіддану працю і підтримку української армії від обласної державної адміністрації, обласної ради та управління державної податкової служби.

Ця стійкість, цей дух і вогонь підприємництва, ця солідарність, коли ми виступаємо єдиним таким фронтом, всі самі маленькі пенсіонери, бюджетники, ЗСУ, сили оборони, підприємці, освіта, ну просто кожен українець, це надихає, і сьогодні ми спілкуємось для того, щоб підтримувати один одного, підтримувати фронт, рухатись до нашої спільної перемоги, – наголосив президент Чернігівської регіональної торгово-промислової палати Костянтин Іванов.