Факт-новини: оперативні сюжети

Пологи в умовах карантину

Featured Video Play Icon

 Що робити майбутнім мамам?

З 1 квітня пологи в Україні безкоштовні. Національна служба здоров’я України за кожну породіллю сплачуватиме пологовим будинкам понад 8 тисяч гривень. Безкоштовні фізіологічні пологи і кесарів розтин, ліки, палата, медична допомога у критичних станах.  

До нас в редакцію зателефонувала чернігівка, донька якої має ось-ось народити. Турбується, чи не виникнуть у неї проблеми у зв’язку з карантином, пов’язаним з розповсюдженням коронавірусу. Який алгоритм дій породіллі, запитує глядачка.  У чернігівському пологовому будинку щойно завершили ремонт у відділенні.

В нових пологових залах є все для зручного перебування породіллі – від холодильника до фену для волосся. Душові, вбиральні, і навіть дивани для партнерів. До слова, на час карантину партнерські пологи не проводять. Але в цих залах вже встигли народити деякі жінки. Як комунальне некомерційне підприємство пологовий будинок може запропонувати і більш комфортні палати, і додаткове харчування.

На сьогодні у пологовому проводять тільки екстрені операції, планові відмінені у зв’язку з карантином. Тут також є обсерваційне відділення, яке повністю ізольоване від основної будівлі. Як відомо, у Чернігівській області визначено 11 закладів охорони здоров’я першої хвилі для госпіталізації осіб з ознаками гострої респіраторної хвороби COVID-19. Серед них і пологовий будинок. Щодня у пологовому народжується до десяти немовлят. Хлопчиків, як правило, завжди більше.