Факт-новини: оперативні сюжети

Поле бою – Донбас. Про що розповідає нова книга Михайла Жирохова?

Featured Video Play Icon

Вони   захищали  українські кордони на Донбасі, а в перервах між боями та після повернення додому створювали  скульптури та картини. Ветерани АТО стали героями  соціально-мистецького проєкту «Арт-бліндаж». Виставку світлин і  мистецьких робіт презентували в міській бібліотеці імені М. Коцюбинського протягом  3-х місяців. На урочисте закриття заходу завітав секретар  Чернігівської міської ради Олександр Ломако.

Олександр Ломако вручив  волонтерам та ветеранам АТО подяки  від імені міського голови та міської ради. А також передав подарунок  від Владислава Атрошенка  –  книги   для бібліотеки. В рамках   заходу відбулася презентація серії  авторських книг завідуючого військово-історичного  музею Михайла Жирохова «Поле бою – Донбас». Історик  в науково- популярній формі  описав операції українських військ на Донбасі  в 2014 – 15 роках.

 Для написання книг автор збирав матеріали протягом 6 років, зустрічався не лише з ветеранами, а й з діючими офіцерами ЗСУ та колишнім  керівництвом Генерального штабу. «Оборона Донецького аеропорту», «Дебальцевська операція», «Савур – могила», «Іловайська операція» – тепер ці  чотири книги  поповнять фонди бібліотеки. До друку готується ще одна – про оборону 32-го  блок-посту. Видання є  неоціненним внеском  в дослідження сучасної  боротьби за  незалежність України, каже про серію книг  представник Українського інституту національної пам’яті Сергій Бутко.

Соціально-мистецький проєкт «АртБліндаж» реалізовувався громадською  організацією ветеранів «13 БТРО» спільно з Чернігівською міською комунальною централізованою бібліотечною системою. 

Виставку відвідали близько півтисячі осіб. Серед них – учні, студенти, письменники, науковці, громадські діячі, волонтери.