Факт-новини: оперативні сюжети

Податкова амністія: Як вивести “з тіні” свої гроші й активи

Featured Video Play Icon

В українців з’явилася можливість цивілізовано і легально вивести «з тіні» свої гроші і активи. Цієї осені стартувала податкова амністія – так зване добровільне одноразове декларування доходів громадян. За законом з 1 вересня цього року фізичні особи, які мають не задекларовані доходи, зможуть протягом року подати податкову заяву, задекларувати статки і сплатити за них податки.

До активів, що підлягають одноразовому декларуванню належать валютні цінності, облігації, земельні ділянки, об’єкти житлової і нежитлової нерухомості, транспортні засоби, дорогоцінні метали, ювелірні вироби тощо. Декларантам запропоновані три основні ставки, які потрібно сплатити.

Збір необхідно сплатити протягом 30 календарних днів від моменту подання декларації. Як альтернативний варіант, пояснюють фахівці, можна обрати ставку 3, 6 та 11,5 відсотка відповідно зі сплатою податкового зобов’язання трьома рівними частинами щорічно.

Якщо громадянин сплатить усі необхідні збори, держава звільняє його від відповідальності за порушення податкового, валютного законодавства. У податковій службі пояснили, декларацію заборонено подавати неповнолітнім, недієздатним особам, тим, стосовно кого застосовані спеціальні економічні санкції. Крім того, активи, здобуті завдяки кримінальній діяльності, під амністію також не підпадають. Інформація в декларації є конфіденційною. Подається вона через електронний кабінет платника податків за лічені хвилини.

Кампанія з добровільного одноразового декларування активів триватиме до 1 вересня 2022 року. Це може бути штраф або обмеження волі. Нагадаємо, закон про податкову амністію президент Володимир Зеленський підписав 16 липня цього року.