Новини

Пластикові пакети в Україні заборонять через півроку – набув чинності закон

Сьогодні, 10 червня, набув чинності закон №1489-IX про обмеження обігу пластикових пакетів на території України. Документ було опубліковано у парламентській газеті “Голос України” від 9 червня.  Закон вводиться в дію через шість місяців з дня набрання ним чинності, крім окремих його положень.

Документ регулює обіг пластикових пакетів та має на меті стимулювати розвиток виробництва біорозкладних пластикових пакетів.

Читайте також: Відсьогодні Україна переходить на електронні трудові книжки

Зокрема, законом забороняється безплатне розповсюдження пластикових пакетів (крім біорозкладних) у роздрібній торгівлі та закладах громадського харчування. Пластикові пакети мають надаватися лише за гроші. При цьому роздрібні ціни на такі пакети не можуть бути нижчими за мінімальні ціни, які встановлює Кабінет міністрів України.

Також передбачається обов’язкове маркування біорозкладних пластикових пакетів та встановлюються штрафи за порушення цих норм.

Від початку дії заборони, людей за використання пластикових пакетів не штрафуватимуть — покарання торкнуться тільки бізнесу. За перше порушення – від п’ятисот до однієї тисячі неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, а за повторне протягом трьох років вчинення такого самого порушення – у розмірі від однієї тисячі до двох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

За безоплатне розповсюдження пластикових пакетів – у розмірі від ста до двохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, а за повторне протягом трьох років вчинення такого самого порушення – у розмірі від двохсот до п’ятисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.