НовиниТОП 5Факт-новини: оперативні сюжети

Північний Форпост: ветерани з усієї країни змагалися в Чернігові

Featured Video Play Icon

Займаються спортом на протезах та відновлюються після тяжких поранень. До Чернігова з’їхалися ветерани та ветеранки з 12 областей України, аби взяти участь у змаганнях “Північний Форпост”. Цьогоріч охочих поборотися за перше місце чимало серед жінок військовослужбовиць. Подолала шлях із Кривого Рогу до Чернігова разом із своєю колегою і пані Олеся — її досвід у військовій справі вже понад 11 років, у своєму підрозділі жінка відповідає за фізичну підготовку.

Нас запросили, щоби ми могли позмагатися з іншими учасниками, у нас жіноча команда, ми сподіваємося, що ми зустрінемо тут дівчат і зможемо між собою показати свої сили, пройти психологічну реабілітацію і провести гарно час, – розповіла учасниця змагань із Кривого Рогу Олеся.

У нас взагалі команда така збірна з різних підрозділів і саме дуже багато напрямків. Ми стараємося, щоби не лише ми були учасниками, у нас є хлопці, які повернуті з полону. У нас є хлопці, які проходять реабілітації психологічні, фізичні. У нас в місті дуже багато таких ветеранських ініціатив, але коли нас запрошують, ми завжди беремо участь, – каже учасниця змагань із Кривого Рогу Богдана.

Свого часу, побачивши потужний ветеранський рух у Кривому Розі співзасновник ГО «Всеукраїнська ветеранська спільнота “Серцевір” Сергій Добвиш надихнувся і поставив собі мету організувати у Чернігові комфортне середовище для ветеранів та створити всі умови для їхньої психологічної та фізичної реабілітації. Один із методів відновлення військовослужбовців після повернення із зони бойових дій  — змагання у різних видах спорту, які  організовують вже втретє.

У нас щорічних два види змагань. Перше — це “Північний форпост, який проводиться напередодні дня Захисника і Захисниці України і другий це до річниці створення нашої ветеранської спільноти “Серцевір”, який проводиться у квітні місяці. Після наших перших і других змагань, які ми провели у Чернігові приїжджають з інших областей і почали  створювати такі самі змагання у себе і вже нас запрошують, – зазначив співзасновник ГО «Всеукраїнська ветеранська спільнота “Серцевір” Сергій Довбиш.

Серед учасників змагань і ветеран з Чернігівщини Вадим Ведмідь, на реабілітацію після поранення йому знадобився майже рік, потім він відкрив для себе спорт і знайшов велику підтримку від інших військовослужбовців, які також дістали поранення. Його сімейні світлини під час змагань презентували на виставці фотопроєкту “Життя продовжується”, ініційованого ветеранською спільнотою “Серцевір”.

Пішов на війну 22 лютого 22 року. Ну і воював скільки міг. Поранення отримав у 22 серпні, майже на День Незалежності, 26 серпня. Пройшов важкий курс реабілітації, протезування. Хожу, стою, все гуд. Я не падаю духом.Все робимо.Хочу започаткувати ще у Куликівці у нас у селищі якийсь ветеранський простір.У мене є пара якихось там проєктів, які я хочу втілити в життя, – каже учасник ветеранських змагань Вадим Ведмідь.

Цього разу змагання проводили впродовж двох днів, аби розділити між собою окремі дисципліни, і не здійснювати велике навантаження на спортсменів. Взяли участь у заході близько 130 ветеранів і ветеранок. Як зазначила голова ГО «Ветеранська спільнота України “Серцевір”» Вікторія Калмикова, вони вирішили занести до списку нові види спорту.

Минулого року ми проводили тільки силові змагання, а в цьому році ми проводимо ще додатково, крім жима лежачі, аербайку і все таке інше, кульову стрільбу.Це малокаліберна гвинтівка, 22-каліберна, наскільки я знаю, а потім стрільба з луку волейбол сидячи, а ще теніс.Тобто у нас багато для кожного, кожен може обрати собі все те, що йому можна і те, що йому цікаво, – розповіла голова ГО «Ветеранська спільнота України “Серцевір”» Вікторія Калмикова.

Таку ініціативу всіляко підтримують і на загальнодержавному рівні, розповів заступник Міністра молоді та спорту України Сергій Тимофєєв, який відвідав змагання у Чернігові. 

На сьогоднішній день Міністерство молоді і спорту підтримує Інститут громадянського суспільства, які реалізують ветеранську політику саме в галузі адаптивного спорту. Адаптивний спорт — це не про спорт вищого досягнення. Адаптивний спорт — це про адаптацію людини до реального життя і до створення певного ком’юніті. Тому що наші хлопці сьогодні повертаються, і дуже багато треба уваги приділяти, – підкреслив заступник Міністра молоді та спорту України Сергій Тимофєєв.

Також наші ветерани постійно представляють Україну на міжнародному рівні. 50 учасників війни поїдуть до іспанського Мадриду вже на початку жовтня на змагання  Arnold Classic Europe. До складу цієї команди потрапило і семеро чернігівських ветеранів.