ТОП 5Факт-новини: оперативні сюжети

Пільговий безготівковий проїзд у Чернігові: чому зараз не варто йти за транспортними картками

Featured Video Play Icon

Чернігів поступово впроваджує електронний квиток і деякі автобусні маршрути вже працюють зі стаціонарними валідаторами – коли пасажири самостійно розраховуються через них транспортною чи банківською картками, або гаджетами з nfc, а оплата готівкою відбувається лише у водія. Так звані пільгові картки для реєстрації в автоматизованій системі оплати (АСОП) людей, які мають право на безоплатний проїзд у громадському транспорті, за інформацією транспортної компанії нині в процесі друку. Йти за ними зараз нікуди не варто – про старт процесу видачі і саму процедуру повідомлять додатково.

Зараз не потрібно йти в департамент соціального захисту, оскільки фізично там карток немає, ось будуть такі картки, які тільки транспортна компанія їх отримає, ми їх передаємо в департамент соціального захисту. І потім вже буде більше детальна інформація хто, яким чином, як буде отримувати, – підкреслив директор Чернігівської транспортної компанії Артем Тарасенко.

Коштів на такій картці не буде, вона потрібна тільки для фіксації проїзду, а витрати перевізнику відшкодовуватимуться з міського бюджету. Представники транспортної компанії повідомляють, на сьогодні завершується монтаж таких валідаторів у тролейбусах. Однак, через більшу кількість пасажиропотоку, перехід від кондукторів до “стаціонару” в електротранспорті відбуватимется після остаточного запровадження цієї системи в автобусах. Зокрема,  у вересні здійснили повне оновлення програмного забезпечення, фахівці усунули технічні складнощі, а також повернули опцію оплати за кількох.   

– Під час глобального оновлення 2023 вже є можливість розраховуватися банківськими картками, пристроями з технологіями не за одного як раніше було і шквал критики був на нас, а за 5-тьох осіб, – уточнив   Артем Тарасенко.

Ідентичний алгортим  з наступного тижня почне діяти і під час оплати новою транспортною карткою “гаманець без пересадки”. Крім того, Артем Тарасенко зауважив, що після вдосконалення сервісів валідації була запроваджена система, яка контролює недоплати та заборгованості  пасажирів.

– І є таке ноу-хау яке не дуже подобається пасажирам, які безкоштовно користувалися, а саме змінювали токени в гаджетах і зараз якщо була заборгованість і пасажир змінив токен щоб їздити безкоштовно, зараз він попав у ПАР список, про що система і каже коли він прикладає свій гаджет до валідатора. Валідатор каже: ти у ПАР списку, сплати заборгованість і будеш користуватися, – пояснив  директор Чернігівської транспортної компанії.

Використання електронних квитків надасть можливість обліковувати абсолютно весь пасажиропотік по годинах і рейсах та замінити кондукторів на контролерів, а відповідно – зберігати більше коштів на підприємствах, аби потім вкладати в оновлення парку чи підвищення зарплат водіям, кажуть в Чернігівській транспортній компанії. Модель зі збільшення безготівкової форми оплати успішно діє в західних країнах, і Чернігів нині на черговій сходинці у її впровадженні.