Факт-новини: оперативні сюжети

Підвищення пенсій: кому і на скільки зрослі виплати на Чернігівщині?

Featured Video Play Icon

Черговий перерахунок: від цього місяця понад третина пенсіонерів на Чернігівщині отримуватиме не набагато, але все ж більші виплати. Так, через зростання від 1-го липня прожиткового мінімуму на 93 гривні, тобто до 2-ох тисяч 27-ми гривень, розмір мінімальної пенсії, призначеної за віком непрацюючим пенсіонерам, не може бути меншим за цю суму. Крім того, зміниться і розмір тих соцвиплат, складовими яких також є надбавки та підвищення, прив’язані до прожиткового мінімуму. Для таких категорій пенсії перераховуватимуться індивідуально.

При цьому, максимальний розмір пенсії зафіксований на рівні 20 тис. 270 гривень. Всі перерахунки проводяться автоматизованим способом за матеріалами особових справ, а тому окремо звертатися до органів пенсійного фонду не потрібно.

До кінця 2022-го очікується ще два перерахунки – 1 жовтня та 1 грудня, у зв’язку зі збільшенням мінімальної зарплати та прожиткового мінімуму відповідно. Попри воєнний стан, усі пенсії виплачуються. Як пояснюють в регіональному управлінні, якщо людина переїхала і хоче змінити місце отримання пенсії, тобто саме поштове відділення, вона може звернутися на гарячу лінію укрпошти або пенсійного фонду, а за потреби подати заяву на призначення пенсії чи її перерахунок – звернутися до місцевих сервісних центрів названих установ. На випадок виїзду за межі країни, передбачений таких порядок виплат:

Ті, у кого пенсії прив’язані до банківської картки, продовжуватимуть одержувати їх на рахунок незалежно від місця перебування. Змінити спосіб отримання виплат, і подати ту ж заявку на їх призначення також можна в особистому кабінеті на сайті пенсійного фонду.

Що стосується нововведень цього року, то розширився і перелік тих, кому пенсія може призначатися достроково. Сюди віднесли людей, які мають необхідний стаж у 35 і 30 років для чоловіків та жінок і 1,5 роки до досягнення пенсійного віку, з ними з ініціативи роботодавця був розірваний договір і вони не можуть знайти роботи в центрі зайнятості.