ТОП 5Факт-новини: оперативні сюжети

Перший сучасний велопростір з’явився у Чернігові

Featured Video Play Icon

Нове життя звичайнісінького асфальтного острівця. У Чернігові на проспекті Левка Лук’яненка з’явився сучасний велопростір — перший подібний комплексний проєкт в Україні з використанням інструментів та методів тактичного урбанізму. Тут розмістили веломайстерню, стоянки, пересувні меблі, а також зробили озеленення. Нова ж розмітка довжиною 204 метри, нанесена фарбою, з’єднала два відрізки наявних велодоріжок у суцільну мережу.

Це дуже чудово, що є така доріжка для нас, – каже чернігівка Яна.

Основну частину фінансування проєкту — а це 620 тисяч гривень — узяла на себе міжнародна компанія, яка надає послуги з доставки через мобільний застосунок, решта суми — внесок громадської організації «Еко Місто» та її партнерів. Підтримала ініціативу з популяризації активного та екологічного способу життя в Чернігові і влада міста.

– У липні 2022-го ми підписали меморандум із владою міста Чернігова щодо співпраці з метою реалізації інфраструктурних об’єктів, саме велопростір, різних суспільних проєктів. Чому саме Чернігів, тому що Чернігів на той момент був третім містом в Україні за рівнем пошкоджень у зв’язку з воєнними діями. І ми дуже сильно хотіли допомогти місту, саме повернути якомога швидше життя в місто, щоби була змога розвиватися і місту, й інфраструктурі та економіці, – розповів керівник GR-відділу компанії «Glovo» у Східній Європі та Центральній Азії Тарас Шевченко.

Дійсно, реалізований хороший для міста проєкт. Мова йде про й безпеку, і комфорт містян. Дуже добре, що під час війни ми знаходимо можливості реалізовувати подібні проєкти й думати про завтрашній день міста. Йде мова саме про синергію бізнесу, громадськості і влади, спільної ініціативи. І йде мова також про соціальну відповідальність підприємств, які таким чином підтримують Чернігів і чернігівців. Дякую партнерам за співпрацю і закликаю долучатися всіх, хто бачить таку можливість до реалізації подібних проєктів, – підкреслив в. о. Чернігівського міського голови Олександр Ломако.

Справжньою знахідкою для любителів двоколісного транспорту стане велоСТО. З її допомогою можна не лише підкачати колесо, а і провести повноцінний техогляд та навіть ремонт. У майстерні є все необхідне: від викруток і ключів до щіток, які кожен велосипедист може використати для обслуговування свого «залізного коня». Розробниками та виконавцями велопростру є ГО «Екомісто» в співпраці з партнерами. Зокрема, до етапу проєктування були залучені київські дизайнери та чернігівські інженери.

Також Чернігівська політехніка на своїй базі виготовляла ці конструкції. Тут працювали викладачі, студенти, ми також як волонтери, щоб це все сталося. Також тут в елементах фасаду використані панелі з переробленого пластику бренду українського. Це створювалося все спільно. Усі розуміють контекст і те, що велосипедисти є класним рушієм змін, і що це позитивно впливає на місто, на мобільність, на комфорт. І ми робимо це для Чернігова, – зазначив керівник ГО «Еко Місто» Сергій Безбородько.

Велопростір також є місцем для відпочинку, де можна просто зупинитися, відновити сили та насолодитися свіжим повітрям. Територію оздоблюють горщики з озелененням. Рослини — багаторічні й невибагливі, а для їхнього придбання залучили мінігрант від польської організації. За благоустрій відповідатиме КП «Зеленбуд» — вони мають узяти цю територію та об’єкти на баланс.

Тут може бути будь-хто, не тільки велосипедист, і ви це вже зараз бачите, що це тепер прикольний комфортний об’єкт, – зауважив Сергій Безбородько.

Загалом, влада Чернігова готова й далі співпрацювати з урабністами й екоактивістами та докладати зусиль для розвитку велоінфраструктури міста. Зокрема, Олександр Ломако ініцював створення нових велосмуг на ключових вулицях та передбачення розмітки на відновленому покритті вулиці Івана Мазепи, ремонт якої розпочнеться вже наступного тижня.

Хочу звернутися, користуючись нагодою до чернігівців, виконувати правила дорожнього руху. Якщо це велосмуга, то не треба ходити по ній пішки, їздити там із візочком, тому що це неправильно. Якщо місто робить велосмуги, то їх мають використовувати велосипедисти. І щоби більше чернігівців користувалися цим видом транспорту для пересування містом, – сказав в. о. Чернігівського міського голови Олександр Ломако.

Відтак чернігівці та гості міста матимуть більше можливостей зручно та безпечно користуватися велосипедами, сприяючи не лише підтриманню власного здоров’я, а й покращенню стану довкілля.