НовиниТОП 5Факт-новини: оперативні сюжети

Перший амбасадор культури Чернігова: хто отримав почесну відзнаку?

Featured Video Play Icon

Журналіст, редактор, автор та ведучий програм телеканалу «Новий Чернігів» Юрій Тосенко — перший амбасадор культури Чернігова. Почесну відзнаку йому вручили у Всеукраїнський день працівників культури та майстрів народного мистецтва 9 листопада.

– Коли я почув Олександра Шевчука, про амбасадора культури, мені також стало цікаво, така нова номінація. А потім чую своє прізвище. Чесно кажучи, я не очікував, і вважаю, що ця нагорода не тільки моя, а всього телеканалу «Новий Чернігів», який із перших днів свого існування і до сьогодні висвітлює культуру в нашому місті, – розповідає ведучий телеканалу «Новий Чернігів», амбасадор культури Чернігова Юрій Тосенко.

За словами начальника управління культури та туризму Олександра Шевчука, амбасадори культури Чернігова — це ті, хто ділиться зі світом мистецькими надбанням міста, показують, що в ньому вирує мистецьке життя — від концертів до художніх проєктів. Перша подібну відзнаку не випадково вручили саме Юрію Тосенку. Упродовж 32-х років роботи на каналі «Новий Чернігів» він веде культурні та музичні передачі, робить сюжети про виставки та фестивалі, спілкується з видатними митцями та мисткинями. Навіть сам Тосенко точно не пригадає, скільки інтерв’ю за три десятиліття він встиг узяти. Зізнється: коли був школярем і слухав зарубіжну музику, навіть не уявляв, що за деякий час наживо опиниться на концертах світових зірок, а ті за кулісами стануть його співрозмовниками.

– Я люблю свою професію за спілкування з людьми. Різні люди, різні компанії різні вони й за характером, і спілкування з ними. Ти для себе відкриваєш багато цікавого, набуваєш досвіду спілкування з людьми. Я думаю, що це найголовніше в нашій професії, і корисна вона тим, що ми можемо розповідати нашим глядачам про ті події, які відбуваються в нас у місті, в Україні, у світі, – зазначив Юрій Тосенко.

«ГОП-ТОП», «Меломан», «Культур-ревю» — список авторських проєктів Юрія Тосенка можна перераховувати довго. Одразу після деблокади Чернігова Тосенко з колегами почав працювати над абсолютно новим проєктом, аналогів якому немає на екранах, — культурно-просвітницькою програмою «ART-WEEK», яка зараз регулярно виходить в ефірі «Нового Чернігова».

«ART-WEEK» — це ще один етап моєї творчості. Він єдиний, він справжній, він цікавий і мені, і я думаю, що і глядачам цікавий, – підкреслив ведучий каналу «Новий Чернігів», амбасадор культури Чернігова.

Юрій Тосенко радіє, що й у часи повномасштабної війни культура нашого міста не занепадає, навпаки — примножується та розвивається. Тому зупинятися на досягнутому перший амбасадор культури Чернігова не планує — він сповнений натхнення і вже готує для глядачів новий випуск «ART-WEEKу».