ТОП 5Факт-новини: оперативні сюжети

Перші малюки 2023 року: хто народився в Чернігові у перший день нового року?

Featured Video Play Icon

Першим новонародженим чернігівцем у 2023 році став хлопчик Денис, що з′явився на світ 1 січня о 05:35 ранку. Мама немовляти Катерина розповідає, приїхала у пологовий під сигнал сирени, проте, коли настав час народжувати, повітряну тривогу скасували. У цьому породілля вбачає і певний символізм, адже жінка народилася 24 лютого і торік, коли в цей день розпочалося повномасштабне російське вторгнення, думала про те, що життя піде шкереберть. А з часом, дізнавшись про вагітність, хвилювалася, що народжуватиме дитину під обстрілами. 

-Я не хочу, щоб він знав, що таке війна. Я хочу, щоб коли він, мабуть, почав трошки більше розуміти, щоб мені не довелося йому розказувати, що треба кудись ховатися в підвали, що є погані якісь люди, можуть прийти і забрати будинок чи ще щось. Я хочу, щоб він жив у мирній країні, – зазначає породілля Катерина.

Загалом у перший день нового року у Чернігові народилося четверо немовлят – два хлопчики та дві дівчинки. Найбільшою за вагою в цей день стала новонароджена дівчинка − 3 кілограми 600 грамів. Генеральний директор пологового будинку Василь Гусак зазначає, що навіть попри постійну небезпеку, співробітники продовжують самовіддано працювати. 

– Ми працівники, ми люди звичайні, ми просто робимо свою роботу в принципі і тоді робили, і зараз робимо і будемо робити, не дивлячись який би там стан не був, бо ми лікарі – зобов’язані це робити.  Це заслуга особисто нашої армії.  Я рахую, що особисто тільки їм і треба завдячувати, ми просто робимо свою роботу, а вони нам дають таку можливість і я думаю, якщо б не вони, українців вже б не було як нації, – підкреслює генеральний директор КНП «Пологовий будинок» ЧМР Василь Гусак.

У 2022 році у Чернігові було 1544 пологів. У порівнянні з 2021 – це на 1000 менше, проте враховуючи, що наше місто у березні-квітні потерпало від активних обстрілів та більшість чернігівців були вимушені покинути власні домівки у нас далі продовжують народжувалися діти, нове покоління  українців.