Факт-новини: оперативні сюжети

Перша сесія у 2023 році: які рішення ухвалили депутати міської ради?

Featured Video Play Icon

Суперечки не на часі. Перша цього року позачергова 27-а сесія Чернігівської міської ради 8 скликання розпочалася із звернення міського голови до депутатів. Аби упередити дискусії навколо ремонтних робіт у парку імені Коцюбинського і фінансування Спецкомбінату, Владислав Атрошенко пропонував  перерозподілити  частину коштів, які  мали б виділити на них,  а саме  70 млн. і 20 млн. грн. відповідно. І направити ці кошти на реконструкцію колектора на вулиці Глібова. 

Зараз не час для дискусії. Я внесу правку для розгляду, на те щоби 20 млн. знять з фінансування Спецкомбінату, фактично йому залишиться менше 20 млн.,  а ремонтні роботи йому все одно доведеться робити. Тому що там була локація прильотів і фактично лінія зіткнення. І  70 млн.  ( і 20 і 70) ми знімаємо і ставим на фінансування заміни колектора на Глєбова, фікалійного колектора. Це вузьке місце для розвитку цілого мікрорайону. Таким чином я думаю на сьогоднішній день, в період війни, ми знімемо ці дискусії, – зазначив Чернігівський міський голова Владислав Атрошенко.

Депутати спочатку затвердили зміни і доповнення до Комплексної цільової Програми розвитку ЖКГ Чернігова на 2021-2025 роки. А вже після цього більшістю голосів затвердили пропозиції щодо перерозподілу коштів.

Зміни щодо перерозподілу з капітального ремонту-благоустрій  території по вул. Музейна, та мінус 70 млн, з реконструкції одноповерхової житлової будівлі територіального цеху – 20 млн і спрямувати це на поповнення  статутного капіталу КП «Чернігівводоканал» на реконструкцію самоплинного каналізаційного колектора по вулиці  Глібова, – повідомила начальник фінансового управління ЧМР Олена Лисенко.

На пленарному засіданні депутати розглянули два десятка питань. Перше з них  –  про дострокове припинення повноважень Сергія Кирієнка, – зняли з розгляду, оскільки  він не надав письмової заяви. 

Це його ініціатива, тому що він не бачить територіально, він не планує повертатись в Україну, це було прохання і заява була.  Ми не маємо його письмової заявки, ми не можемо цю електронну заяву передать до ТВК, – зауважив Владислав Атрошенко.

Наступом на місцеве самоврядування з подальшим його знищенням назвав секретар Чернігівської міської ради Олександр Ломако судове рішення Яворівського суду щодо відсторонення Владислава Атрошенка від посади міського голови на рік.  Цієї п’ятниці, 27 січня, відбудеться засідання Львівського апеляційного суду щодо рішення першої інстанції. Справа стала резонансною не тільки в Україні, а й за її межами. Своє обурення і незгоду з рішенням висловили чернігівці, Асоціація міст України, Комітет виборців, очільники громад, політичні діячі, правознавці та громадські організації.

Представники громади міста Чернігова, в т.ч. мінімум третина депутатів ЧМР, а також голови міст, громад, депутати різних рівнів, будуть брати участь в засіданні Апеляційного суду у Львові. Наша мета – не лише підтримати міського голову та відстояти вибір чернігівців, в захистити місцеве самоврядування та демократію України в цілому. Справедливий та неупереджений розгляд апеляції та скасування рішення суду першої інстанції, стане першим, але важливим кроком у відновленні справедливості, – зачитав заяву секретар Чернігівської міської ради Олександр Ломако.

Вперше під час воєнного стану у проведенні позачергової сесії  до порядку денного повернули пункти «Різне» і «Депутатські звернення».  Їх, як і раніше, розглядатимуть наприкінці пленарного засідання.  Депутати  одразу ж озвучили низку питань, які турбують чернігівців: про ремонти прибудинкових територій, факти отримання двох квитанцій за одну послугу, пропозиції щодо  підтримки чернігівських підприємців, та інші.