ТОП 5Факт-новини: оперативні сюжети

Перевірка укриттів, прапори на Яцево та сектори релігійним громадам – загальноміська нарада

Featured Video Play Icon

У Чернігові вкотре перевірять стан захисних споруд та найпростіших укриттів, починаючи від цього тижня, і робитимуть це надалі кожні три місяці. Про відповідне доручення Кабінету Міністрів всім органам місцевого самоврядування після ракетного удару по столиці на початку червня, коли під закритими дверима сховища загинуло троє людей, прозвітував начальник профільного відділу на загальноміській нараді, 8 серпня. 

– Є наказ Шмигаля щоквартально на останні дні місяця, а саме до 25 числа кожного кварталу, щоб були повністю знову перевірені і указані недоліки, які були раніше усунуті, і які зʼявились нові.  Плануємо провести засідання нашої міської комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій, скласти графік перевірки, і з завтрашнього дня приступити до перевірки фонду захисних споруд, – повідомивначальник відділу з питань надзвичайних ситуацій та цивільного захисту населення  Григорій Годун.

Водночас, щодо їх доступності в підвалах багатоквартирних будинків, то за словами управителів на сьогодні попри постійну комунікацію, розсилку на квитанціях та оголошення, залишаються під’їзди, де мешканці навідріз відмовляються знімати замки на своїх підвальних приміщеннях через ризик несумлінної поведінки сторонніх, частина людей свідомо відкрили, а в кількох десятках будинків були встановлені решітки як другі двері, що дозволяють перехожим зайти перечекати небезпеку і разом із тим – захищають особисте майно.

– Є частина приміщень, які мешканці категорично проти того, щоб вони були відкриті, і вважаючи, що це є сумісна власність мешканців, то власник має право на це, і ми проводимо роботу, щоб мешканці розуміли ситуацію, що життя людей дорожче, чим інші якісь матеріальні цінності, – зауважив начальник КП “Деснянське” Віктор Пригара.

Що стосується укриттів, то до першого вересня також на наявність всього необхідного як то запас питної води, ємностей для технічної, чи будь-що інше управління освіти має перевірити, насамперед, школи та садочки, і за необхідності доопрацювати ці питання. А його очільник – взяти особисту відповідальність і контроль за якістю харчування – відповідне доручення під час наради дав Олександр Ломако.

– Особистий контроль, будь ласка, по якості продуктів, які завозять і постачальники “Шкільного”, і садочків. Є деякі нарікання, питання дуже чутливе. Але особисто ви і працівники управління несете відповідальність і маєте контролювати те, щоб діти отримали якісні і безпечні продукти харчування, – підкресливв. о. Чернігівського міського голови Олександр Ломако.

– Ми готові реагувати на всі сигнали, будь ласка, всі, кому щось відомо, повідомляйте, – зауважив керівник Управління освіти ЧМР Василь Білогура.

Ще одне питання – сектор військових поховань на Яцево. Територія, де герої знаходили свій останній прихисток з 2014-го і нині ледь не щодня відбуваються похорони наших захисників і захисниць, має бути гідною, тому спецкомбінат замінить там усі прапори, що вигоріли, порвалися чи просто втратили свій вигляд, слідкуватиме, та за потреби і надалі оновлювлюватиме синьо-жовті стяги, йшлося на нараді.

Зі свого боку, представники міської ради при вшануванні пам’яті загиблих бійців також повинні знаходити можливість поспілкуватися з їхніми рідними та близькими, аби вони знали, де можуть знайти підтримку, наголосив Ломако. 

– Приходили не просто для того щоби побути, покласти квіти, а треба спілкуватися з родинами, як би це не було складно, щоб вони розуміли, що якісь питання побутові, ті, що ми можемо допомогти, соціального характеру, ті питання допомоги, які в місті є. І там, де потрібна наша підтримка, допомога, посередництво, сприяння, ми той орган, який зобов’язаний це робити. Це найменше що ми можемо зробити для наших захисників, найменше. Тому що, відверто кажучи, завдяки їхньому щоденному подвигу ми можемо працювати у більш-менш нормальних обставинах і думати про завтрашній день, про життя міста, – зазначив в.о. Чернігівського міського голови Олександр Ломако.

Чи виділяти на міському кладовищі території окремо для представників і представниць тих чи інших релігійних громад? До муніципалітету надійшло кілька звернень відповідних спільнот і, як повідомив начальник управління ЖКГ, згідно із законом про поховання це може вирішити виконком, як і для військовослужбовців, однак потрібно викупити пай землі, привести її до ладу та зробити всю необхідну документацію, враховуючи, що таких громад декілька. А тому якщо суспільна дискусія продовжуватиметься – проведуть круглий стіл та обговорять усі існуючі питання.

Людям же здається, не тільки таким людям, а й державним деяким посадовцям, що є територія Яцево і можна відрізати десь шматок, зафіксувати і це не наша незгода і ми не хочемо. Пояснити, що власної землі немає, а викуповувати це не маленькі гроші. Якщо достатньо буде цих пояснень зараз від нас і люди зрозуміють, повернемося тоді до цього питання після перемоги і цивілізовано його будемо розглядати, якщо буде необхідність раніше – обговоримо раніше, – підкреслив Олександр Ломако.

Крім того, виконуючий обов’язки міського голови попросив управління економічного розвитку зв’язатися з представниками торгової мережі, чий бізнес був зруйнований на Подусівці, Бобровиці та в інших мікрорайонах, щодо планів відновлення. І або пришвидшити цю роботу, або якщо в найближчому майбутньому таких планів немає, спробувати залучити інших підприємців, адже це одні з найбільш постраждалих мікрорайонів, що  потребує таких об’єктів соціальної інфраструктури.