НовиниТОП 5Факт-новини: оперативні сюжети

Пам’ятна десятка: чернігівець Іван Нежута презентував нову монету, присвячену ДССТ

Featured Video Play Icon

10 мільйонів — тираж обігової пам’ятної монети “Державна спеціальна служба транспорту”. Днями її презентували у столиці, аби віддячити військовослужбовцям, які забезпечують безперебійну роботу транспорту, розміновують деокуповані території, будують фортифікації, охороняють та відновлюють критичну інфраструктуру. Одним із тих, хто презентував нову монету, став чернігівець Іван Нежута, який із 2018-го року почав служити у складі ДССТ. Зараз він заступник командира роти підводного розмінування. Одержав чимало відзнак, адже брав активну участь в очищенні берегових ліній та водойм від вибухонебезпечних предметів по всій Україні. Їхня команда не припиняла працювати навіть під час активних бойових дій на території Чернігова.

Потрібно було тим же самим, якщо розвідувальні якісь групи проходили вперед, ми завжди за ними розміновуємо територію. Тобто все це працювало з перших днів повномасштабного вторгнення. Територія була вже забруднена снарядами нерозірваними. А як вже відступили з Київської і Чернігівської області, почали працювати по Київській і Чернігівській області повністю — на рівні ДСНС, Збройних Сил, які теж працювали, – розповів заступник командира роти підводного розмінування ДССТ Іван Нежута.

Іван Нежута каже, у роботі водолазів-саперів важливо постійно підвищувати кваліфікацію. Фахівці мають знати, як правильно працювати на воді, зокрема, з сильною течією, поганою видимістю тощо. А тому перед початком обстеження дна річок чи озер вони складають детальні плани, готуються по декілька годин чи навіть днів, адже все залежить від обсягу та складності робіт. Водолази ж проходять навчання як в Україні, так і за кордоном.

Водолазно-саперна справа в 4,5 рази небезпечніше, тому що швидкість звуку в воді на 4,5 рази більша, ніж у повітрі. Якщо в 100 метрах від тебе вибухає снаряд 152-го калібру, то якщо ти в якомусь укритті  — можна вижити. У воді якщо відбувається, то всі внутрішні органи не витримують, і це настільки небезпечно, потрібно все це контролювати, коли біля фронту, це дуже тонка робота – зайшов, зробив, вийшов, щоб жодних зайвих рухів і перебування в водному середовищі, – зазначив Іван Нежута.

Додамо, пам’ятні монети із зображенням емблеми ДССТ та схематичного мосту, що символізує транспортну інфраструктуру України, НБУ вже почав поступово вводити в обіг. Вони прийматимуться як і звичайні — номіналом 10 гривень.