ТОП 5Факт-новини: оперативні сюжети

Оновлення облікових даних: як це проходить у Чернігові та чи є черги

Featured Video Play Icon

Упродовж 60 днів військовозобов’язані українці мають актуалізувати персональні дані. Від 18 травня в силу вступив  Закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань проходження військової служби, мобілізації та військового обліку». І вже в перший день 71 чернігівець зміг оновити військово-облікові дані, звернувшись до Центру надання адміністративних послуг.  Така інформація була озвучена у вівторок на щотижневій нараді в муніципалітеті.

У суботу ми змогли надати послуги 71 чоловіку, то вчора лише 41. Тобто зараз адміністратори цієї системи вживають заходи, щоб вона працювала без збоїв. На цю послугу виділено 33 адміністратори. Тобто з нашого боку робота належним чином організована, – повідомив начальник міського управління адміністративних послуг Юрій Балєв.

Станом на вівторок 21 травня великих черг та ажіотажу не спостерігається.  Вільні віконця для реєстрації  — є , а саме оновлення займає не більше 15 хвилин. Для цього при собі потрібно мати відповідні документи.

-З паспортом, кодом та телефоном. Людина надає свої дані, прізвище, ім’я по-батькові, код, також адресу фактичного проживання, номер телефону,який підтверджується за допомогою смс-повідомлення. Після того, як людині надається заява, вона перевіряє заяву на правильність заповнення, ставить свій підпис і через деякий час формується витяг з реєстру “Оберіг”, якому вказано, чи знаходиться людина на обліку в якому саме військкоматі, чи знаходиться вона в розшуку, чи є бронювання, чи право на відстрочку, – зазначив начальник відділу адміністративно—консультативних послуг Чернігівського ЦНАПУ Ігор Власенко.

Зареєструватися можна у ЦНАПІ на рецепції, через спеціальний термінал або ж на сайті. Фахівці кажуть, загалом починаючи з 18-го травня для оновлення даних до них звернулися понад 170 військовозобов’язаних містян.

Єдине прохання саме до громадян, які хочуть це зробити в останній день, не відкладати це до останнього дня. Тобто, наприклад, в нас тут ТЦК не чергує, якщо людина в розшуку, ми про це її просто повідомляємо, нікого не викликаємо. Є проблеми певного характеру, але ми  зв’язуємося з Міністерством цифрової трансформації, доповідаємо і вони вирішують. Сьогодні не відправлялися смс-повідомлення. Десь протягом години ця проблема була вже вирішена, ми змогли нормально приймати людей, – розповів начальник відділу адміністративно—консультативних послуг Чернігівського ЦНАПУ Ігор Власенко.

Оновити свої військово-облікові дані потрібно призовникам віком 17-25 років, які мають посвідчення про приписку, військовозобов’язаним від 25 до 60 років, у котрих є тимчасове посвідчення або військовий квиток. А також жінкам-медикам та фармацевтам, які перебувають на військовому обліку. Для цього до ЦНАПУ прийшла і медична сестра з Чернігова Наталія Мозелева.

Почула, що як варіант можна сюди звернутися, я в четвер зателефонувала, чи дійсно це так, бо це подейкували. Мені сказали, що з понеділка можете звертатися.Прийшла раніше, і я думала, тут жива черга, якщо чесно, але мені дали талон. Я прийшла, почекала, ну дуже зручно, просто — рекомендую, – сказала медична сестра Наталія Мозелева.

Усього є три способи оновити дані: звернутися до ЦНАПУ чи ТЦК та СП. А також скористатися додатком “Резерв+”. Застосунок доступний для завантаження на операційних системах Android та iOS.  У ньому військовозобов’язані можуть оновити та переглянути облікові дані, які зберігаються в реєстрі “Оберіг”. Авторизація відбувається через BankID, для цього потрібно вказати номер телефону, email  та поточну адресу проживання.