Факт-новини: оперативні сюжети

Онкологія – не вирок. Як у Чернігові допомагають жінкам подолати недугу?

Featured Video Play Icon

Онкологічні захворювання посідають 2 місце в світі за причиною смертності населення. Рання діагностика може змінити цю статистику . 4 лютого відзначають Всесвітній День боротьби з раком.

47-річна чернігівка Оксана, яка із зрозумілих причин, не захотіла показувати своє обличчя, вже 2 роки, як пацієнтка Чернігівського онкоцентру. Діагноз рак прозвучав для неї у 2020-му , як «грім серед ясного неба». Та її вчасне реагування на болісну пухлину у молочній залозі допомогло подолати недугу.

Рак молочної залози у трійці лідерів онкозахворювань. Щохвилини у світі реєструють новий випадок цієї недуги. Щорічно рак грудей фіксують у понад 2 мільйонів жінок. У Чернігові така цифра сягає близько 350 випадків на рік. Мамологи наголошують, жінкам, особливо після 40 років, бодай раз на рік необхідно проходити обстеження.

Лікарі радять робити і самообстеження. Щоденно перевіряти свої груди методом пульпації. А при появі якихось новоутворень, набряків у молочній залозі, збільшення лімфовузлів та виявлення кров’яних виділень негайно бігти до лікаря. Більше третини випадків онкології можна уникнути завдяки профілактиці.

За останній рік кількість занедбаних випадків 3 та 4 стадії раку збільшилася. Сучасні технології лікування дозволяють контролювати хворобу і давати шанс на життя як мінімум на 10 років.