НовиниТОП 5Факт-новини: оперативні сюжети

Олімпійська миля Ірини Леоненко: у Чернігові відбувся забіг в памʼять про загиблу волонтерку

Featured Video Play Icon

Бігова доріжка стадіону, що виховав не одне покоління закоханих у спорт. Попереду в кожного і кожної на цьому старті – 1609 метрів олімпійської милі в пам’ять про волонтерку та колишню співробітницю телеканалу “Дитинець” Ірину Леоненко.

На старт, руш!

Кожен ранок Ірини починався замість кави – з пробіжки. Хоробра серцем і світла душею, вона надихала людей бути кращими, любила спорт і життя та присвятила себе допомозі іншим – такою Ірина залишиться для своїх рідних, близьких та знайомих. З перших днів повномасштабного російського вторгнення дівчина разом із друзями активно включилася у волонтерство, підтримувала як цивільних, котрі опинилися в оточеному ворогом Чернігові, так і захисників. 2-го березня 2022-го, в день народження свого батька, Ірина Леоненко отримала смертельне вогнепальне поранення. 

– Під кулями моталася, нам казала: “Мама, я вдома. Мама, я вдома”. Якщо кудись їхала, щось робила, завжди казала: “Тільки мамі не кажи”.  Вона дуже була смілива, дуже відважна була завжди, завжди. Занадто, – розповіла мама Ірини Леоненко Лариса Леоненко.

– Це нагадує нам про хоробрість, про віддачу, про людяність, яку треба виховувати в наших дітях. І бачачи це, наші діти будуть сміливі, будуть допомагати людям безкорисливо, від душі, – зазначив спортсмен, друг Ірини Леоненко Дмитро Митрофанов.

За кілька днів, 18-го червня, Ірині мало би виповнитися 36. Символічний забіг в пам’ять чернігівської волонтерки вже вдруге став частиною Всеукраїнського олімпійського дня, цьогоріч – на рідному дівчині стадіоні, куди вона приходила побігати з сім’єю.

– Ми хочемо таким чином об’єднати усіх, всі покоління навколо пам’яті всіх загиблих волонтерів, яких, на жаль, дуже багато. Це ті люди, які у лютому-березні не задумуючись про ризики, не задумуючись про небезпеку для свого життя, допомагали цивільним жителям, допомагали військовим. Саме такою була Ірина Леоненко. Тому пам’ять про таких героїв буде жити вічно і сьогоднішній забіг саме ствердження продовження її життя в пам’яті маленьких і дорослих, – підкреслила голова відділення Національного олімпійського комітету в Чернігівській області Ніна Лемеш.

– Я відчуваю, що вона з нами, тому що ми не забуваємо її. То якийсь легенький вітерець подує, то якийсь там аромат звідкись, то пташечка якась прилетить, то хмаринка якась надзвичайна – вона завжди дає знак, що вона тут, – каже мама Ірини Лариса Леоненко.

Крім олімпійської милі, вихованці та вихованки дитячо-юнацьких спортивних шкіл, юні представники та представниці різних федерацій пробігли свої естафети та долучилися до спільної олімпійської руханки.

Організатори кажуть, попри повномасштабне вторгнення, руйнування спортивної інфраструктури та втрату кращих, Україна продовжує відстоювати свою незалежність скрізь, де це можливо: бойкотувати участь росії та білорусі на міжнародних змаганнях, а також виборювати свою першість і піднятий синьо-жовтий стяг на всеможливих чемпіонатах, зокрема і літніх Олімпійських іграх, що стартують за місяць у Парижі. 

– Сьогодні дуже важливо, щоб маленькі олімпійці чернігівські теж відчули цей смак перемоги. Спорт формує лідерство, спорт формує дружбу, спорт формує відповідальність перед собою, перед своєю командою, перед своєю областю і перед країною. Всупереч тим подіям, які сьогодні відбуваються Україна перемагає і сьогоднішні перемоги вони присвячуються теж Збройним силам України і нашій Україні, – констатувала  голова відділення Національного олімпійського комітету в Чернігівській області Ніна Лемеш.

Всеукраїнський олімпійський день це про спорт для всіх, підтримку юних талантів, і виховання молоді у дусі взаєморозуміння та дружби для створення ліпшого і спокійнішого світу. Приурочують його традиційно до дня створення Міжнародного олімпійського комітету, 23-го червня, у 2024-му це 130-та річниця.