Факт-новини: оперативні сюжети

Облаштування укриттів: у Чернігові вивчають потреби мешканців багатоповерхівок

Featured Video Play Icon

Зрозуміти потреби та спільними зусиллями підготувати підвали будинків, аби в них можна було перечекати небезпеку, як це було у лютому-березні. ЖЕКи з відділом з питань надзвичайних ситуацій ЧМР проводять зустрічі зі старшими багатоповерхівок щодо облаштування найпростіших укриттів, і перша з них цього тижня –  із мешканцями КП «Новозаводське».

Так, місто бере на себе найбільш складну та затратну частину – забезпечити приміщення найнеобхіднішим на випадок відсутності електрики та води через пошкодження мереж. І в рамках відповідної програми виділяє на це майже 43 млн гривень.

Для того, щоб ті ж генератори були на місці і їх можна було оперативно запустити і використовувати для світла та зарядки телефонів, установки під свою відповідальність мають взяти старші будинків. Передбачається програмою і придбання ємностей для питної та технічної види, а також місць для сидіння.

Що стосується поточних ремонтів, то сюди входить відновлення електропроводки у підвалах, побілка вапном стін, стелі та ліквідація аварій на внутрішньобудинкових комунікаціях. Оскільки будинки це спільна власність мешканців, чернігівців у свою чергу просять навести лад в укриттях та прибрати сміття, яке комунальники потім вивезуть.

Більшість головуючих у будинках готові зберігати і обслуговувати те майно, що місто придбає для покращення умов у підвальних приміщеннях. Але кажуть, це має бути спільне рішення, а тому заповнюватимуть відповідні заяви лише після обговорення з усіма сусідами.

Такі збори найближчим часом мають провести зі старшими домівок усіх комунальних управителів, а потім – з представниками ОЖБК та ОСББ. Усіх їх згідно з розробленим графіком завчасно інформуватимуть про зустріч.

Загалом найпростіших укриттів, тобто підвалів у багатоповерхівках, у Чернігові налічується 955, і знаходять нові. А тому місту важливо знати, якими саме є потреби людей, та які нагальні питання ще необхідно закрити.