НовиниФакт-новини: оперативні сюжети

Обережно – гриби

Featured Video Play Icon

Цьогорічна осінь багата на гриби, у Чернігові грибні місця – це базари. Кінець жовтня, а на прилавках ринків можна побачити лисички, опеньки, зеленушки і навіть білі гриби. Погода сприяє їх росту кажуть продавці, а от розповідати на камеру звідки привезені дари лісу чомусь відмовляються. При нагоді цікавимося в чернігівців чи купують вони принади осені на ринках або стихійних місцях.

Грибів достатньо та чи безпечні для здоров’я людини, наприклад на вміст радіонуклідів в них і з цим запитанням звертаємося до фахівців санітарно-ветеринарної експертизи Чернігівської регіональної лабораторії Держпродспоживслужби.

На центральному ринку як і на кожному в Чернігові працюють спеціальні лабораторії ветеринарно-санітарної експертизи, тут спеціалісти проводять радіологічний контроль в тому числі і грибів, та до лабораторії ми не потрапили через карантинні обмеження.

Фахівці регіональної лабораторії Держпродспоживслужби радять звертати увагу на наявність таких експертних висновків у реалізаторів продукції, та не купувати гриби в місцях стихійної торгівлі. Треба розумітися в їстівних та умовно їстівних грибах адже окрім користі ці рослинні продукти можуть принести і серйозні проблеми кажуть лікарі.

За словами Алли Рибки більшість отруєнь зазвичай спровоковані вживанням небезпечних знахідок, але є й факти неправильного або недостатнього приготування. Лікарка не радить вживати гриби дітям до 12-ті років, людям похилого віку, вагітним і жінкам годувальницям. Симптоми отруєння з’являються одразу через 1.5-2 години але якщо воно викликане блідою поганкою симптоми виникають лише через 8-18 годин.

Якщо є навіть підозра отруєння людину треба рятувати негайно радять лікарі, найголовніше терміново телефонувати – 103.