ТОП 5Факт-новини: оперативні сюжети

Новий тролейбусний маршрут: яка перспектива електробусів у Чернігові?

Featured Video Play Icon

30-го липня минув рівно тиждень з моменту як чернігівські мікрорайони Шерстянку та Бобровицю вперше з’єднав комунальний електричний транспорт. Про перші сім днів роботи тролейбусного маршруту №1 на щотижневій нараді у муніципалітеті доповів начальник профільного управління Руслан Ємець.

Ми наголошуємо на тому, що ми забезпечили саме пільгові категорії населення мікрорайону вулиці Дніпровська, частину Подусовки, мікрорайон Шерстянка. Люди, звичайно, задоволені, особливо пенсіонери, – повідомив начальник КП “ЧТУ” Руслан Ємець.

Додамо, аби запустити маршрут, місто закупило 4 машини із запасом автономного ходу. Курсують і подаровані Чернігову латвійські автобуси, які допомагають забезпечувати інтервал руху в 20 хвилин. Містяни новому маршруту тішаться, кажуть: давно чекали на це сполучення.

Ми живемо на Шерстянці, я дуже задоволена, що пустили цей маршрут, дуже зручно і гарно.

Дуже прикольно, що саме на Шерстянку пустили, бо у нас тут взагалі мало транспорту.

Я дуже щаслива, що пішов такий тролейбус до нас.

Тролейбус підзаряджений під час руху їхатиме без контактної мережі щонайменше 15 км. Таким чином машина з автономним ходом — альтернатива для налагодження пільгових перевезень жителів мікрорайонів, де зруйнована контактна мережа, а також він зможе курсувати і під час блекаутів. Як йшлося на нараді, Чернігів і далі йтиме шляхом розширення комунального автопарку.

На наступний рік, коли ми будемо планувати бюджет, я думаю, що краще купити 3-4 з автономним, ніж 6-7 звичайних, тому що ми маємо більше можливостей. Задіяти ті райони, наші Шерстянка, Діагностичний центр треба додати, хоча б два ще треба. І дальня Подусівка, вона без сполучення залишилася, теж треба це питання вирішувати, – зазначив в.о Чернігівського міського голови Олександр Ломако.

Тролейбуси з автономним запасом ходу – вибір Західноєвропейських країн, зокрема Швейцарії. Станом на сьогодні ведуться перемовини з швейцарськими партнерами щодо передачі КП “ЧТУ” автобусів, які перебувають у відмінному технічному стані, але вже відпрацювали свій нормативний строк. Ці машини в майбутньому підсилять тролейбусні маршрути Чернігова, водночас у водіїв буде можливість працювати на різних категоріях транспорту. Олександр Ломако зазначив: попри те, що кадрів не вистачає, на дороги міста щодня виходить понад сотня тролейбусів і автобусів.

Є міста, де скорочуються вже маршрути, причому скорочуються суттєво, на третину десь, через те, що брак водіїв. Нас це теж рано чи пізно може чекати, або бізнес буде зараз перелаштовуватися на перспективу. Зараз, щоб не було такого, що зараз закриті наші всі автобуси, треба працювати вже на перспективу, – зауважив Олександр Ломако.