ТОП 5Факт-новини: оперативні сюжети

Новий Чернігів: громада має право на власне медіа

Featured Video Play Icon

“Новий Чернігів” я знаю, дивлюся по телебаченню і також в фейсбук. Найбільше мені подобається, коли розповідають про новини, які відбуваються в самому місті.

Для чернігівців і разом з чернігівцями. Так бачить місію своєї роботи команда комунального телеканалу “Новий Чернігів”. Створене громадою медіа з більш ніж 30-річною історією не припиняло своєї роботи навіть у найважчі для міста дні: під обстрілами та бомбардуваннями.

Тоді кадри “Нового Чернігова” облетіли весь світ та лягли в основу документальних робіт.

Дуже багато журналістів із інших медіа зверталися за матеріалами, ми активно поширювали нашу інформацію. І один з таких моментів – звернувся Євген Афінеєвський, це режисер, який створював фільм про майдан і якого за цю стрічку номінували тоді на Оскар. Він створив наступну стрічку – її презентували на Канському фестивалі, в цій стрічці є і Чернігів, в цій стрічці є і ми, і це теж правда про Чернігів на високому міжнародному рівні, – підкреслила директорка КП “Новий Чернігів” Наталія Левочко.

Електроенергія, тепло- та водопостачання. Після активної фази бойових дій місту вдалося повернути в оселі чернігівців базові послуги. Це – результат злагодженої роботи багатьох інституцій, серед яких і “Новий Чернігів”. Зняті та змонтовані нашою командою матеріали демонстрували міжнародним партнерам та благодійникам, залучаючи кошти на відновлення критичної інфраструктури та міста в цілому. 

Я хочу наголосити на важливості співпраці з мас-медіа місцевими, в тому числі з телеканалом “Новий Чернігів”. Протягом всього цього періоду відновлення ми, завдячуючи нашим зйомкам і програмам доносили інформацію про стан бібліотеки, ми висвітлювали ці проблеми, коли, наприклад, ми працювали повністю без вікон, без системи опалення в цілому, тощо. І коли ми ці проблеми висвітлювали ми потім знаходили і шляхи вирішення, і залучали якісь інвестиції, і кошти для цього, – сказала директорка Чернігівської міської комунальної централізованої бібліотечної системи Ганна Пушкар.

Нині “Новий Чернігів” продовжує безперебійно працювати у прикордонному з ворогом Чернігові, відстоюючи конституційне право своїх глядачів на інформацію.

Люди готові відмовитися від багатьох речей і саме блокаданість Чернігова нам це довела. Коли люди не ївши, не пивши, без будь-яких умов для існування просили одного: розкажіть, що відбувається. І в той час це показало, насправді, в таких жорстких умовах, всім довело наскільки важливі медіа, тому що люди мають знати інформацію, – зазначила представниця Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення в Чернігівській області Ірина Сенченко.

В цей же час начальник Чернігівської міської військової адміністрації Дмитро Брижинський своїм одноосібним рішенням скорочує фінансування комунального підприємства «Новий Чернігів» Чернігівської міської ради на суму 3 млн 452 тисячі гривень, а це 5 місяців роботи та витрати лише на захищені статті: зарплати співробітникам та оплату комунальних послуг. Такі дії посадовця команда телеканалу сприймає як політичний тиск на медіа громади.

Свобода слова та доступ до інформації також стали одними із ключових тем дискусійної панелі під час регіонального форуму “Омбудсман України на варті прав людини”.

Я переконана, важливість медіа в умовах війни, вона надважлива – її роль і місія, і особливо, місцевих медіа. Тут важливі і збереження, і розвиток.

Новий Чернігів здійснює свою діяльність відповідно до і вимог чинного законодавства і відповідно до ліцензії: там чітко передбачена і програмна концепція мовлення, і всі вимоги, – уточнила представниця Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення в Чернігівській області Ірина Сенченко.

Нагадаємо, колектив «Нового Чернігова» направив офіційні листи та звернення до медіарегуляра, правозахисних організацій, в тому числі і до Уповноваженого ВРУ з прав людини. 

Відповідно до закону використання воєнного стану неприпустиме для захоплення влади, порушення прав і свобод громадян, прав та законних інтересів юридичних осіб. 

Свобода слова, доступ до інформації – важливі! Громада має право на власне медіа!