НовиниФакт-новини: оперативні сюжети

Нове видання з історії міста презентували у Чернігові

Featured Video Play Icon

«12 битв за Чернігів» – нове видання з історії міста презентували 10 серпня в бібліотеці ім. М Коцюбинського. Її автори – історики Сергій Бондар та Михайло Жирохов. Науковці кажуть, робота не є великим повноцінним дослідженням, але написана для широкого загалу читачів.

Ідея написання книги виникла давно, а робота над нею почалася 6 років тому. Усього битв за Чернігів, про які історики знайшли джерельну базу, 38, але науковці виділили 12 найбільш знакових та доленосних для Чернігова.

Презентація книги відбулася в рамках соціально-мистецького проєкту «АртБліндаж» та відкриття конкурсу «Книга року – 2021». Науковці відкрили маловідомі факти історії Чернігова, згадали про міфи та легенди мілітарної історії нашого міста і як вони спростовуються науковими дослідженнями. Серед перших читачів книги – модератор заходу, історик за фахом Олена Терещенко.

Книга вийшла невеликим тиражем – в кількості 300 примірників. Але є в усіх бібліотеках міста та в продажу.

Учасники заходу згадали й про нинішню російсько-українську війну і, зокрема, її інформаційну складову. Співорганізатор проєкту про мілітарну історію Чернігова – і ГО «13 БТРО».

У залах бібліотеки нині працює виставка світлин «Російсько-українська війна очима захисників» – 67 фоторобіт та мистецьких творів учасників бойових дій та волонтерів. Тут різьблені картини з дерева, вишивка стрічкою та бісером, малюнки українських захисників.

Виставка приурочена до Дня незалежності й працюватиме до кінця серпня.